Határok nélkül: Az Emberi Erőforrások Minisztériumának életműdíjasa lett Venczel Valentin, a kisebbségi színházak világtalálkozójának megálmodója

A július 10-i adás tartalmából.
 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának életműdíjasa lett Venczel Valentin, a kisebbségi színházak világtalálkozójának megálmodója. A Határok nélkül szombati adásában a kitüntetettel készített interjú mellett a Tomcsa Sándor Színház kreativitással túlélt évéről is hallhatnak a Kossuth Rádió műsorában.

Életműdíjat kapott Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója Kisvárdán, a Magyar Színházak fesztiválján. E díj elismerése annak a munkának, amellyel a kisebbségi színházakat egy szövetségbe tömörítette és számukra világtalálkozót kezdeményezett újvidéki székhellyel. Az igazgató Zsoldos Barnabás mikrofonja előtt mesélt az elért eredményekről.

Viharvert időszaknak nevezte Nagy Pál igazgató a Tomcsa Sándor Színház elmúlt évadát, amit kreativitással, alkalmazkodással, a társadalmi változásokra való gyors reagálással sikerült túlélni, így a körülményekhez képest eredményesen zárult az elmúlt évad Székelyudvarhelyen. A Tomcsa Sándor Színház évadzáró sajtótájékoztatóján készültek Geréb Krisztina beszélgetései Nagy Pál igazgatóval és Dálnoky Réka művészeti vezetővel.

Hat évtizedes újságírói, műkritikusi, hely- és művészettörténészi munkásságának elismeréseként rangos kitüntetésben részesült a temesvári Szekernyés János. A 2020 októberében odaítélt Magyar Arany Érdemkeresztet a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások következtében csak idén júniusban vehette át. Ezen örömteli esemény kapcsán beszélgetett Lehőcz László Szekernyés Jánossal.

Egyre nagyobb az érdeklődés a régi korok civilizációinak kultúrája iránt. Kíváncsiak vagyunk arra, hogyan éltek elődeink, milyen tudással rendelkeztek. A magyarkanizsai Ősök Hangja Polgári Egyesület tagjai e régi tudás birtokába próbálnak jutni. Jurtákat állítanak, íjászkodnak, páncélingeket készítenek, és tudásukat másokkal is megosztva, különféle bemutatókon vesznek részt. Vázsonyi Tiborral, a szervezet elnökével és Szalma Tamás alapító taggal a magyarkanizsai Kanizsa Feszten beszélgetett Németh Ernő.

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad szervezésében első alkalommal emlékeztek meg a tavaly október 7-én elhunyt N. Czirok Ferencről, költőről, irodalmárról, a Sziveri Színpad megalapítójáról. A megemlékezés alkalmával mutatták be utolsó verseskönyvét. Az Akár szabad szolga című kötet halála előtt egy héttel került ki a nyomdából. Kónya-Kovács Otília járt az ünnepség helyszínén.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – július 10., szombat, 18:01

Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: A mellékelt fotón Venczel Valentin a darab rendezőjeként vesz részt Harsányi Judit: Domján című zenés dokumentumjátékának próbáján a Gárdonyi Géza Színházban Egerben 2012. november 13-án. Fotó: MTI Fotó: Komka Péter.

Olvasson tovább