×

Hajnal-táj: Szürkemarhákkal tartják rendbe a Mura árterét Letenye térségében

A július 9-i adás tartalmából.
 

Szürkemarhákkal tartják rendbe a Mura árterét Letenye térségében annak a félmilliárd forintos természetvédelmi beruházásnak köszönhetően, melynek során a Balaton-felvidéki Nemzeti Park állattartó telepet hozott uniós illetve hazai finanszírozással a folyó partján. A telep látogatható is lesz, ilyen módon látnivalóként is szolgál a murai viziturizmus evezősei, vagy éppen az erre haladó kerékpárút bringásai számára.

Veszélyessé vált az Egerszóláti-víztározó gátja, mert meggyengítették a hódok. Alapos munkát végzett hat visszatelepült állat a váruk építésénél: a gát tetején lévő aszfaltúton egy hatalmas, csaknem egy méter hosszú és több mint fél méter széles lyuk tátong. Az egyébként több bejárattal rendelkező, mintegy 2,5 méter hosszú járat miatt az aszfalt az alapozással együtt beszakadt. A vízszintig érő, mintegy 15 centiméter mély üregből megrágott faágak tucatjai kerültek elő, amelyek újabb jelek a hódok jelenlétére. Ezért le kell engedni a vizet, hogy helyreállítsák a károkat, ami akár több tízmillió forint is lehet.

Mini tornádónak hitték az újszegedi Laposon strandolók azt a forgószelet, ami a túlparton keletkezett és pillanatok alatt átkelve a Tiszán felkapott mindent, ami az útjába került. Röpültek a törülközők, a könnyebb tárgyak. A kb 10 méter magas és -6 méter átmérőjűvé nőtt vízoszlop szórta ki magából a felszívott homokot és vizet. Szegedi tudósítónk is részese volt a látványnak. Az egyik hajóssal idézték fel a múlt heti vasárnap délutáni fura légköri képződményt, ami egyértelműen a szárazság és forróság miatt alakulhatott ki.

Idén – elsősorban a rendkívül hideg, esős május két-három héttel hátráltatta a gabonafélék növekedését . Az utána beköszöntött hőség valamit behozott a lemaradásból , de a korábbi évekhez képest később kezdődött meg az aratás . A hőség szerencsére alapvetően nem befolyásolta az őszi árpa termést. A búza és az őszi káposztarepce viszont már megsínyli az extrém meleget . Tegnap a déli országrészben elkezdődött a búza aratása. A hőség rontott a várakozásokon, most már országosan csak közepes termés ígérkezik. Az őszi káposztarepcében is kárt okozott a hőség. Ami a kieső termést ellensúlyozhatja, az a termények magas felvásárlási ára.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – július 9., péntek, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella
Műsorvezető: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább