Hajnal-táj: „Ez most nagyon meggy” kampány

A július 5-i adás tartalmából.
 

Bács-Kiskun megye Kiskunság, Tartós szegfű tanösvény Tázlár és Bodoglár települések között. 500 méteren át pallósoron vezet az út. Homokbuckák között felszíni vizek voltak egykor. Mára kiszáradt.

Heti néprajz

Nagyecseden alig élnek olyan emberek, akik ne tudnának táncolni . A szatmári kisvárosban fontos szerepe van a hagyományőrzésnek. Nagyecsed kiemelkedő jelentőségű „táncos település”, ahol a magyar verbunkot, a lassú és friss csárdást, a cigány szólót, botolót és cigányos csárdást napjainkban is együtt táncolják fiatalok és idősek, magyarok és cigányok.

A magyarok úgy tartják, hogy Péter-Pál napján a „búza töve megszakad”, és ilyenkor kezdődik az aratás. Sokfelé ekkor kezdték vágni a rozsot, a búzát. A hagyományos aratást mutatják be 28. éve Sarudon. Idén 8 csapat versenyzett egymással.

Új tartalmakkal bővült a magyarkanizsai Tisza-part. Interaktív információs pultot, telefontöltőket és szelfi falat, valamint fából készült panoráma ágyakat is elhelyeztek a strand területén.

Bozsik József gazda rovata. Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos a gyümölcsfa alanyok megválasztása. A cseresznyefák és a meggyfák egyik alanya a sajmeggy, de asajmeggy termeli a kumarin nevű vegyületet, amely vonzza a cserebogár pajorokat.

A klímaváltozás miatt több ezer hektárnyi területen pusztulnak a bükkösök a Mátrában. A kipusztult erdőfoltok pótlása hektáronként több millió forint kiadást jelent a területet kezelő az Egererdő Zrt.nek. A szakemberek szerint az egyetlen megoldás az, hogy meg kell tartani az erdők fajtaváltozatosságát.

Egyre több patakból tűnik el a víz, szinte teljesen kiszáradnak rövidebb vagy hosszabb ideig, ez végleges is lehet. A probléma világmertű, ezért indították el tizenhat ország az európaiak mellett mellett brazil, bolíviai, ecuadori, egyesült államokbeli résztvevők közreműködésével a DRYvER programot, melyben Magyarországot a Pécsi Tudományegyetem Hidrobiológiai Tanszéke képviseli. A több éves munka egyik része az állapotfelmérés ebbe a lakosságot, a turistákat is szeretnék bevonni, akik egy erre a célra kifejlesztett mobil applikációval segíthetik a munkát. Az alkalmazás beta verziója már elérhető és működik.

A piacokon friss gyümölcsként már egy ideje jelen van, várhatóan egy hét múlva indul kampányszerúen a piros-, és a feketeribizli felvásárlása. A termelőknek most sem sok jót ígérnek, előbbiből száz, utóbbiból kétszáz forint körüli felvásárlásra számíthatnak.

Az Agrárminisztérium elindította az „Ez most nagyon meggy” kampányát.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – július 5., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Gyarmati Péter
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Forrás: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább