Napközben: Szemünk is fokozott veszélyben van a káros UV sugarakkal szemben

A július 5-i adás tartalmából.
 

Elindult az országos szűrőbusz program. Ebben az évben 14 megye 62 településére látogatnak el a mobil egészségügyi állomások, összesen nyolcvan szűrési napon. A 2019-ben elkezdett, többféle szűrést tartalmazó program elsősorban a felzárkózó településeket érinti, ahol hiányos az orvosi ellátás, vagy az ott élők nehezebben mennek el szűrésekre.

Alapiskolai rendszerben már önálló szakként bevezették, ősszel már két iskolában is indul alapfokú kézműves ipari képzés. A felsőfokú oktatás azonban még hiányos. Hogyan épült be a kézművesipari struktúra a mindennapokba? Nem elég ma a tehetség ahhoz, hogy valaki a kézművességből meg tudjon élni, vállalkozási és marketing ismeretekre is szükség van. Ki választ ma kézműves szakmát?

Turisztikai rovat – Vértes, Gerecse. A kevésbé ismert, de gyönyörű turistautakat szeretné megismertetni a kirándulókkal a Magyar Természetjáró Szövetség. Egy többkötetes kiadványsorozattal készülnek, melynek első szerzeménye épp a Vértes és Gerecse lankáira kalauzol. Most játszunk is: a leggyorsabb és a kérdésre helyesen válaszoló hallgatónk könyvet nyerhet.

Mindenki számára ismert a napsütés káros UV sugárzása, azonban a megkérdezettek 90%-a először bőre védelmére gondol. Keveseknek jut eszébe, hogy látását is védenie kell, hiszen szemünk fokozott veszélyben van a káros UV sugarakkal szemben. UV extra kampányt indított a Magyar Látszerész Szövetség. És megtudhatjuk a legfrissebb napszemüveg teszt eredményét is, amelyet a Fogyasztóvédelmi Hatóság készített.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Napközben – Kossuth Rádió –  július 5., hétfő, 9:07

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább