Hajnal-táj: 22. alkalommal választották meg Somogy megye borát

A június 27-i adás tartalmából.
 

Zaránkra látogatott az ismert biogazdálkodó Horváth Boldizsár, aki agrármérnökként évek óta foglalkozik ezzel. Nap mint nap azon dolgozik, hogy a magyar termelőket összekösse a felkapott éttermekkel és a kiváló minőségű, helyi alapanyagokra nyitott lakossági megrendelőkkel. Létrehozta a vállalkozását, amely nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát megoldásokra és a bio alapanyagok beszerzésére.

Minden évben az őzbak vadászatával kezdődik a trófeás szezon, bár idén a hazai vadászok inkább magukat mentették, mentik meg, hogy a pénztárcájuk ne legyen lapos. Ugyanakkor az Afrikai Sertés Pestis szinte kitakarította a vaddisznó állományt, a muflonra és gímszarvasra más állatok fenik a fogukat. Ennek ellenére a vadászok készülnek a szarvasbőgés semmihez sem hasonlítható élményére.

22. alkalommal választották meg Somogy megye borát. A Megyei Önkormányzat által szervezett eseményen 16 dél-balatoni borász 56 tétele versengett. A fehér, rozé és vörösborok mellett gyöngyözőborokat és pezsgőket is kóstolhatott a szakmai és társadalmi zsűri. A cél, hogy népszerűsítsék a balatonboglári borvidék borait és erősítsék a borturizmust.

A mögöttünk hagyott hét egyik legfontosabb bejelentése, hogy nem kell védettségi igazolvány a szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe és strandokra sem, amint eléri az 5 és fél milliót a beoltottak száma. A vírus miatti bevételkiesés a fürdőket is komolyan érintette. Még e bejelentés előtt, a hét elején a lehetséges megoldásokról tanácskoztak Tiszakécskén.
05. Bozsik: Aki kis teknőst szeretne háziállatként tartani, annak meg kell tanulni, hogy hogyan kell megfelelően gondozni ahhoz, hogy egészséges, felnőtt hüllő váljon belőle. A fiatal és felnőtt állatok szükségletei több szempontból is eltérőek lehetnek. Erről beszélnek ma a szakértők.

A Duna több ágra szakadva Dobrudzsában éri el a Fekete tengert, de a tenger előtt óriási területet borít be vízzel, amely élettere a vizet szerető élőlényeknek. Néhány nappal ezelőtt a Világörökség részét képező Duna deltában járt Zsoldos Barnabás.

A Duna után másik nagy folyónk, a Tisza következik. A Tokaji borvidék és a térség életében is fontos mérföldkőnek számít az az új étterem, amely a vele szemben lévő pincészettel és a Bodrog partján található két kikötővel alkot igazán szerves egységet. Az üzemeltetők szerint ezek együttesen a belföldi idegenforgalomban komoly fellendülést hozhatnak, hiszen nem csak egy hagyományos éttermet álmodtak meg ide évekkel ezelőtt a szakemberek.

Egyre népszerűbb a fiatal családosok körében a Somogy megyei Karád. A Balaton közeli faluban, de a háttér településeken is nagyon keresettek az ingatlanok, hiszen a magyar tenger partján már alig akad eladó telek, az új építésű lakások ára pedig csak csillagászati áron elérhető.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 27., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább