Hajnal-táj: Az Év fagylaltja

A június 26-i adás tartalmából.
 

Immár két éve kénytelenek a szombathelyiek nélkülözni a minőségi jazz zené, mióta nincs Lamantin Fesztivál. Idén, a nyitás jegyében azonban egy kis részletét visszahozzák a hangulatnak: a Broadway Café szervezésében jazz hétvégét tartanak. A fiatal helyi tehetségek mellett nagy nevek is fellépnek.

Szombaton és vasárnap igazi családi programok várják a szegedi Füvészkert látogatóit a 8. Levendula és Rózsa napokon. A botanikus kert szépségein kívül koncertek, előadások és látványos színelőadások teszik színessé a sétákat. Interaktív játékokkal vonják be a kicsiket pl a természet felfedezésébe. Nagy Margit néhány napja, készülődés kellős közepén kérte meg a szegedi Füvészkert igazgatóját, Németh Anikót, hogy adjon egy kis előzetest , kedvcsinálót a mai és holnapi programokhoz.

Június 28-án hétfőn az ország számos pontján érdemes lesz figyelni, mert egy-egy virág keresi majd gazdáját a Virággal egy mosolyért akció keretében. A Flora Hungária Nagybani Virágpiacon Treer András ügyvezető vezette körbe Bartha Bernadettet.

Országszerte sokfelé látunk falvak központjában, vagy épp a falu elején szalmabálákból épített figurákat, akik mosolyt csalnak az utazó arcára. Magyargécben például amikor a legnagyobb hazai kerékpáros verseny mezőnye keresztülhajtott, még a sporttudósításokban, a televíziós közvetítésekben is bőven szenteltek időt arra a bringás figurára, aki egy szalmabálába bukott bele fejjel előre. Ebben a nógrádi faluban az ötletek sokaságával és a falusi életet színesítő figurákkal bőven találkozhatunk.

A körmönfonás tudományát is megtanulhatja az, aki szombaton részt vesz a gyenesdiási tájházi napon.

Ha a tóépítés mint gondolat felvetődik, általában számos negatív elképzelés, tévhit és gondolat is előtérbe kerül. Nem lesz időm vele foglalkozni, drága lesz az ápolása fenntartása. Bebüdösödik, bealgásodik. Mi lesz ha kilyukad a fólia? Milyen a biológiailag öntisztító tó?

Vetőmag, műtrágya, növényvédő szer és terményfelvásárlás. Többek között ilyen biztos hátteret is garantálna a gazdálkodóknak az az óriási méretű integrátori csoport, amely e hónap elején alakult és véget vetne a gazdák kiszolgáltatott helyzetének.

A borászok szerint nem lesz korai szüret az idén. Hűvös tavasz volt, nem tudni még hogy milyen lesz a nyár. Tokaj-hegyalján azt mondják: a pezsgőnek is méltónak kell lenni Tokaj hírnevéhez.

Hamarosan megtudjuk, melyik lesz az Év fagylaltja idén. Az elmúlt napokban regionális kóstolókon választotta ki a szakértő zsűri, mi kerül majd a július 5-i döntőbe. Székesfehérvár, Balatonlelle, Tápiószecső után Egerben zárultak az elődöntők. A hagyományos ízek mellett az erdő-mező gyümölcsei kategóriákban nevezhettek a cukrászok.

És mit tud még sorozat. Ozsvárt Gábor életútja ritka nagy kanyarokat vesz. A fiatalember több mint húsz évig járta az ország színpadait, mint rock-dobos. Tehetségéről elég annyi, hogy a három legelismertebb magyar gitár virtuózból kettő is hívta a zenekarába, sok-sok évig játszott velük közös együttesben. De ugyanakkor húsipari termékgyártóként is dolgozott – negyed századon át. Aztán vége lett. Ennek is, annak is. Ámde az egyikhez visszatért. Egy Karmacs nevű , ezer lelkes, zalai településen vett házat és rendezett be kis húsüzemet, amellyel ismét sorra aratja a sikereket. Jelszava: egyediség és minőség! És nagyon reméli, hogy a másik hivatásába is hamarosan visszatérhet.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 26., szombat, 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább