Hajnal-táj: Elkezdődött a hínár kaszálása a Tisza-tavon

A június 23-i adás tartalmából.
 

Elkezdődött a hínár kaszálása a Tisza tavon. 8000 hektáron gyérítik a sulymot. A halak életterének növelése, a horgászható terület bővítése, valamint a víz ökológiájának javítása érdekében nyolcadik éve végzi a vízkezelő társaság.

Lenne tennivaló a Balatonnál is, újra kellene kezdeni az iszapkotrást – ezt kezdeményezte a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége. A szervezet 20 éve alakult, jelenleg 34 tagja van és elsősorban a Balaton vízminőségét, sport és kulturális életét, valamint természetvédelmét segíti, támogatja. Legújabb állásfoglalásuk szerint újra szükség lenne a balatoni mederkotrásra.

Közel 3 évtizede Nyugat-Magyarország után Kelet-Magyarország, főleg Szatmár lett az uborkatermesztés központja, mert itt volt munkaerő. Ma már itt is munkaerőgondokkal küzd az ágazat és a terület is csökkent. Hogy visszatérjen a termelői kedv , a termeltetők igyekeznek árat emelni –van, ahol ennek mértéke 15%- emellett akár megelőlegezik a termelés költségeit , szaktanácsokat adnak. A magyar uborka fele egyébként a hazai konzervgyárakba kerül, a másik részét pedig külföldön nyers áruként értékesítik.

A közmunkaprogram keretében állattartásba kezdett a Somogy megyei Szenyér települése. A mintegy háromszáz fős, főként romák lakta faluban jelenleg 20 mangalicát nevelnek. A tervek szerint tovább bővítenék az állományt és elindítanák a tenyésztést. A hosszútávú célok között pedig egy feldolgozóüzem létrehozása is szerepel.

Bővült, szépült a keszthelyi Festetics Major. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiájaként működő majorságban vasárnap adták át az új Festetics Közösségi Teret és a Malomjátszót a nagyközönségnek. A felépített malomépület elsősorban a gyerekeknek nyújt kikapcsolódást: a foglalkoztató és játszóterekben kipróbálhatják, illetve nyomon követjetik a kenyér születésének útját egészen a gabona megőrlésétől a kisült vekniig. A majorság egyébként készül a szombati Múzeumok Éjszakájára is.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 23., szerda, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább