Hajnal-táj: A 19. századi osztrák-magyar kiegyezés nem tette népszerűvé a Habsburg-házat a magyarok körében

A június 20-i adás tartalmából.
 

– A 19. századi osztrák-magyar kiegyezés nem tette népszerűvé a Habsburg-házat a magyarok körében. Egyetlen kivétel volt, Ferenc József császár legendás felesége, Erzsébet királynő, aki leplezetlenül szerette az ő kedves magyarjait. Most a királyasszony, erőszakos halála után majd egy és negyed évszázad után a szegedi Móra Ferenc Múzeumba látogat.
– Néhány családnál még élnek a hagyományok, amelyeket egy, az egykori parasztlakodalmak hangulatát idéző, a menyegzővel kapcsolatos szokásokat és vőfélyrigmusokat megörökítő könyv mutat be. Az Arad megyében, a magyar-román határ mellett lévő Tornyán található Tájház alapítói, a Suttyák András–Tóth Piroska házaspár megjelentette a Hej, lakodalom! című könyvet, amelyet nemcsak a hagyománytisztelők forgathatnak hasznosan, hanem az egybekelés előtt álló fiatalok is ötleteket meríthetnek belőle.
– Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén. Az egyik legfontosabb közös cél olyan mesterséges fényforrások vizsgálata, amelyek a felfelé terjeszkedő farmokon, növényházakban és a csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot.
– Tanösvény épül Bátorban. A kicsiny alig 300 fős heves megyei településen összefogtak a helyiek és a Kaptárkő Egyesület szakmai segítségével jelölték ki az útvonalat, és töltik meg ismerettel – az információs táblákon bemutatják a környék egyedülálló növény- és élővilágát. A nyár közepén már látogatható tanösvényt az országos kéktúrával is összekötik.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 20., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Reprodukció

Olvasson tovább