×

Napközben: Az egyik legnagyobb üdítőital gyártó bemutatta a műanyagot kiváltó papírdoboz prototípusát

A június 21-i adás tartalmából.
 

Az egyik legnagyobb üdítőital gyártó bemutatta a műanyagot kiváltó papírdoboz prototípusát. 1950 óta több mint 6 milliárd tonna műanyaghulladék termelődött a világon, aminek mintegy 90 százalékát nem hasznosították újra. A népszerű anyagból jelenleg 380 millió tonnát gyártanak évente, a műanyag iránti kereslet pedig folyamatosan nő a világban. A műanyagot korlátozására hazánkban is vannak törekvések. De milyen alternatívák léteznek a kiváltására?

A napokban jogerősen elítéltek egy házaspárt, akik elutasították, hogy a gyermekük K-vitamint kapjon csecsemőkorban. Ez a gyermek életébe került. Milyen jogi következményei lehetnek annak, ha valaki elutasítja a kötelező védőoltást? Milyen védőoltások vannak ma hazánkban? Magyarország 2004 júniusában kezdeményezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájánál, hogy június 21-ét nyilvánítsák a védőoltások napjává, mivel 2002-ben ezen a napon hirdette ki a WHO, hogy Európában megszűnt a gyermekbénulás betegsége. Az európai iroda védőoltásokkal foglalkozó csoportja egyetértett a kezdeményezéssel, és javasolta, hogy 2005-től ezen a napon a védőoltások népszerűsítését szolgáló rendezvényeket tartsanak.

Turisztikai rovat – Ingyenes szabadstrandja lesz Tatán az Öreg-tónak. Ennek apropóján a hétfői rovatunk helyszíne Tata.

Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű, járművekbe utólag is beszerelhető, automatikus közlekedési segélyhívó iránt. A fedélzeti eszköz személyi sérülés vagy súlyosabb anyagi kár kockázata esetén automatikusan kapcsolatba lép a 112-es segélyhívóval.

Másodéves egyetemista forradalmasíthatja a menetrend tervezést. Megszületett meg a Menetrendek alkalmazás, ahol az összes BKK-, MÁV- és Volánbusz-járatot meg lehet találni.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  június 21., hétfő, 9:07

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Videó ajánló

Másfélmillió lépés Magyarországon, Bajától Tokajig - Utak a Felső-Tiszánál 3.
00:27:10

Olvasson tovább