Határok nélkül: „Sírjuk felett száz virág” címmel történelmi dokumentumfilm készült az Úz völgyéről

A június 19-i adás tartalmából.

„Sírjuk felett száz virág” címmel történelmi dokumentumfilm készült az Úz völgyéről és ismét hirdeti a Branyiszkói-hágónál aratott győzelmet az újraöntött lőcsei honvédszobor a Határok nélkül szombati adásában

fotón Csaba királyfi szobra látható, Blaskó János szobrász alkotása Romániában, a Maros megyei Nyárádszeredán. Az alkotás leleplezésén részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke. 2010. november 13.
MTI Fotó: Haáz Sándor

„Sírjuk felett száz virág” címmel történelmi dokumentumfilm készült az Úz völgyéről. A bemutatót Csíkszentmártonban tartották. Ott készült Oláh-Gál Elvira összeállítása.
Bemutatták az 1919-ben ledöntött lőcsei honvédszobor újraöntött mását Gombaszögön. Felvidék első, 1876-ben emelt köztéri szabadságharcos emlékműve a Guyon Richárd vezette honvédekből álló hadosztály Branyiszkói-hágónál aratott győzelmét hirdette. 2017-ben a magyar értékeket mentő csapat, a gombaszögi nyári táborok szervezője, a Sine Metu Polgári Társulás tagjai találtak rá a mű darabjaira a Szepesi Múzeum raktárában. Nagy Emese járt a helyszínen.

A nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház Keresztúton című előadás a bukovinai székelyek kálváriáját jeleníti meg a tánc és a zene nyelvén, a jövőbe vetett reménységgel. A bukovinai székelység története a megmaradás, a hit erejének üzenetét hordozza: az összekapaszkodás, az emberekbe és az isteni gondviselésbe vetett bizalom az, ami a közösséget megtarthatja, ami erőt, reményt adhat a megpróbáltatások idején. Nem véletlen, hogy a bemutatót június 4-én, a Nemzeti Összetartozás napján tartották. Azóta járják a darabbal Székelyföldet, és legközelebb hétfőn Csíkszeredában lépnek fel.

Erdei Edit Zsuzsánna az összeállításában elsőként Benő Barna Zsoltot, a Bekecs Néptáncszínház igazgatóját kérdezte.

A Hagyományok Háza első alkalommal rendezte meg a Verbunk Napját a Kárpát-medencében: Kapuvártól Székelyudvarhelyig, Felvidéktől Sárközig egymás után táncolta több száz táncos a különböző tájegységek verbunk táncait. Az erdélyi helyszínt Székelyudvarhely biztosította. Ott készültek Geréb Krisztina riportjai.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – június 19., szombat, 18:01

Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább