×

Hajnal-táj: Elégedettek az idei terméshozammal a Zenta környéki kaportermesztők

A június 18-i adás tartalmából.
 

Rekordlistás harcsaóriást fogott egy miskolci horgász Hortobágyon. Zalkodi András egy 110 kilogrammos bajuszost fogott egyórás fárasztás után Ohaton. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Ohati Horgász és Bemutató Központjában igazi paradicsom várja nagyhal horgászokat. Zalkodi András korábban egy 93 kilós harcsát és számtalan kisebbet fogott már a hármas tóban.

Elégedettek az idei terméshozammal a Zenta környéki kaportermesztők. A fűszernövény termesztése munkaigényes, de egyre jobban jövedelmez és kiszámíthatóbb gazdálkodást ígér. Arról nem is beszélve, hogy már kisgyerekeknek is érdemes kapros ennivalót adni, a kapor ugyanis gyomornyugtató, emésztést segítő hatású, igazán barátságos gyógynövény.

A chili nem annyira barátságos, mint a kapor, bár sokan esküsznek a jóféle, szájat maró erősségre is. Van, aki a sültek elmaradhatatlan kellékének tekinti, más meg sportot űz abból, hogy a legcsípősebbet tegye az ételre vagy az ételbe. A füszernövény chili paprika, illetve az abból készült őrlemény vagy szósz egyre nagyobb divatját éli nálunk. Chiliszószait Leányfalvi Attila a Börzsöny északi lábánál lévő fűszerkertjéből állítja elő, de értük és a jó receptekért képes a fél világot átutazni.

Ebből a növényből nem lehet sem csípős szószt, sem fűszert kinyerni, s bár gyógynövény volna eredetileg, hazánkban egyelőre csak kellemetlen tulajdonságairól hallani. A rendkívül agresszíven terjedő Japán keserűfű akár egy horrorfilm főszereplője is lehetne, mert ahol megjelenik, minden kipusztul idővel körülötte. Kiírtani pedig szinte lehetetlen.

Növényvédelem. Zsigó György növényorvos sorozata. Gondok a szamóca ültetvényben. Hallgatói kérdés alapján, a tápanyag utánpótlás, a kórokozó gombák, és a cserebogár pajorok kerülnek szóba. ha a szamóca levele sárgulni kezd, annak növényélettani okai is lehetnek.

Kamerával figyeli meg Kujáni László őstermelő a rovarcsapdákat. A feromonnal ellátott dobozokra azért van szükség, hogy megvédjék a termelők a növényeket a kártevőktől. A kamerák segítségével pedig nem kell kilométereket járkálni azért, hogy ellenőrizni lehessen a csapdákat.

Európai uniós földrajzi oltalmat kapott a nagykun rizs. A második világháborút és a kollektivizálást követően kezdtek kísérletekbe a szikes, kötött talaj hasznosítására. Próbálkoztak a gyapot termesztésével, csekély sikerrel, és ekkor kerültek a földbe az első rizsszemek is. Ez a növény kedvező feltételekre talált a Nagykunságban, olyannyira hogy jó minősége miatt mára az eredtvédelmet is elnyerte.

Takács Réka, az egri Eszterházy Károly Egyetem harmadéves szőlész-borász mérnök szakos hallgatója nyerte el a Jövő Borásza nevű ösztöndíjat. A Vinum Praeminum alapítvány ötödik alkalommal hirdette meg a pályázatot. Takács Réka egymillió forintot nyert, emellett 10 hónapot tölthet Bordeaux-ban (Bordóban), miután Magyarországon szeretne elhelyezkedni.

Meggyes gomolya, pirított dió, tökmagos fehér kávé, borsos marcipán – néhány fagylalt neve abból a 23-ból, amivel neveztek idén a Balaton fagylaltja címre. A fődíjat végül is a Mézesem fantázianevű fagylalt kapta, amivel a balatonmáriafürdői Florida fagylaltozó pályázott.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 18., péntek, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Forrás: pixabay.com

Videó ajánló

Olvasson tovább