Hajnal-táj: Több helyen több tízezer méhcsalád okozott riadalmat Egerben és környékén iskolák udvarán az elmúlt napokban

A június 17-i adás tartalmából.
 

Nyírcsászári és Nyírderzs között új összekötő út teszi biztonságosság a közlekedést, a gyermekek iskolába járását. A munkásokat szállító buszok már Nyírderzsen is felveszik a gyárakba igyekvő embereket. Simon Miklós országgyűlési képviselő a térség fejlődését is ismerteti, hiszen a települések megtartató képessége nagyban függ a közlekedéstől az infrastruktúrától, az élhetőségtől.

Nem bízzák az időjárás viszontagságaira a termést az észak-bácskai gyümölcstermesztők. Jégvédelmi hálókat szerelnek fel a fák fölé vagy biztosítást kötnek a terményre, ezzel is csökkentve a lehetséges anyagi károkat.

Holland-német-magyar együttműködésben, az ún. NEKA szervezeten keresztül segítenek oktatási és egyéb eszközökkel a Duna-delta környékének magyar ajkú lakosságán. A karaván Románián keresztül indult, köztük van Zsoldos Barnabás kollégánk is, akit útközben értünk el…

Legyen Ön is szúnyogvadász! Készül a hazai online szúnyog-térkép készül a lakosság segítségével. Az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem által indított program lényege, hogy a lakossági bejelentéseket – fogott példányok, applikáción vagy e-mailen keresztül küldött fényképek alapján – szakemberek azonosítják be, majd a tudományosan igazolt észlelések összegzésével információt kapnak az inváziós fajok ökológiájáról. A baranyai megyeszékhelyen már évek óta jól működik ez a rendszer és az erre építkező védekezés, amit már drónok is segítenek. A munka azért fontos, mert egyre több új súlyos betegséget járványt terjesztő inváziós faj bukkan föl.

Több helyen több tízezer méhcsalád okozott riadalmat Egerben és környékén iskolák udvarán az elmúlt napokban. A pedagógusoknak köszönhetően nem történt baleset, azonnal hívták az Agria Speciális Mentőcsoport szakértőjét, aki természetesen díjmentesen segített.

Kajszi fagykár Pomázon, a fajták világa. Mi okozta azt, hogy tavaly sokkal súlyosabb volt a fagykár Pomázon, mint 2021-ben? Idén egyes fajtákat ritkítani kellett, mint amilyen például a „Harcot” nevű kanadai fajta. Dr. Pénzes Béla egyetemi tanár mondja el az idei tapasztalatait a saját ültetvényében, aki korábban egy kajszi könyv szerkesztője volt, és évtizedek óta termeszti a kajszibarackot.

Az éjszakai hidegek miatt idén szinte az összes kajszibarackfa elfagyott. De rendkívül károsodott az őszibarack, a korai cseresznye az országban. Az Alföldön az almáknak nagy része tönkrement, illetve Kecskemét környékén a meggy ültetvényeknek csupán 40-50%-ában lesz termés.

Dezsény Zoltán és felesége, Dezsény Judit nagyvárosban nőttek fel, a gödöllői egyetemen találkoztak, ahol környezetgazdálkodási agrármérnöként végeztek. Már itt arról szövögették a terveiket, hogy egy saját biogazdaságot hoznak létre. Egyaránt vonzotta őket a természetközeli életforma és a Cserhát dimbes-dombos vidékre. Aztán 2013-ban a nógrád megyei Terényben óvodamentő program indult, ekkor költöztek ide gyermekeikkel. Sikerült megvásárolniuk egy hagyományos palóc parasztportát, amely mellett több ezer négyzetméteren gazdálkodnak.

A korábbi meggyár viták miatt 2017-ben a termelők javaslatára törvény született arról, hogy a termelőknek és a feldolgozóknak még a szezon kezdete előtt szerződést kell kötniük .Ebben legalább olyan elemeknek, mint pl. árképletnek , a kiszámítható módon történő árképzésnek – szerepelnie kell , hogy ne szezon közben derüljön ki, hogy mennyi az ár. Ezt alkalmazta most a feldolgozók egy csoportja – akik a német piacra hivatkozva- sok termelővel 120 forintos induló meggyárról kötöttek szerződést. Miután csak szerződött meggyet lehet értékesíteni, a termelőket belekényszerítették abba a helyzetbe, hogy írják alá a szerződést. Választási lehetőség sincs , ugyanis a feldolgozók többsége is ugyanazt a 120 forintos árat ajánlotta.

Az európai agrárminiszterek egy oldalon állnak a Közös Agrárpolitika jövőjéről folytatott tárgyalás-sorozatban. Az uniós gyakorlatban a június végi lezáró tárgyalásokra készültek az államok agrár vezetői, hogy közeledhessenek egymáshoz a tagállami, a bizottsági és parlamenti álláspontok. Komoly témákban, így a mezőgazdaság zöldítésében és a kisgazdaságok támogatásában egyetértés volt közöttük és jó eséllyel meggyőzhetik a parlamentet is arról, milyen módosításokat érdemes tenni a KAP ügyében.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 17., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább