×

Hajnal-táj: A hűvös tavasz miatt két hetes csúszásban van a cseresznye

A június 16-i adás tartalmából.
 

A szántóföldi munkák számának növekedésével és a napi szinten előforduló záporokkal, zivatarokkal egyre több útszakaszon figyelhető meg, hogy a traktorok, mezőgazdasági járművek felhordják a sarat az úttestre. A törvény egyértelműen kimondja, hogy kinek a feladata megakadályozni, vagy adott esetben eltakarítani az útburkolat szennyeződését.

Tizenegy csapat startolt el idén a II. Tisza-tavi PET Kupán. A folyótisztító és hulladékgyűjtő vízi rendezvény keretében a petkalózok Tiszafüredtől Kisköréig eveztek saját építésű pillepalack hajóikon és több tonnányi szemetet gyűjtöttek össze. Idén először voltak a környező országokból is önkéntesek, hogy erősítsék a szemléletformálást és az együttműködést.

Több, mint 10 év után ismét civilizált körülmények között strandolhatnak a szegediek az Alsó- Tisza egyik legnagyobb homokpadján, amit a helyiek laposnak hívnak. Tavaly óriási felháborodást váltott ki, hogy nem volt legális szabadstrand a folyó szegedi belvárosi szakaszán, a mostani látvány és infrastruktúra azonban kárpótolja a szegedieket mindenért. A 30 millió ft-os beruházást követően tegnap (kedden) déltől vehették birtokba a fürdőzni vágyók a tengerpartot idéző folyópartot.

A kétezres évek közepéig működött bemutató jelleggel a velemi vízimalom, mely szerkezetét, és épületét tekintve is egyedülálló ipari műemlék. A Vas megyei település és a környező falvak szeretnék, ha újra látogatható lenne a korábban múzeumként funkcionáló malom.

Cserebogár pajorok elleni védekezési lehetőségek. A jelenlegi növényvédelmi kínálatban a hagyományos vegyszerek, mint a talajfertőtlenítő piretroidok, ugyanúgy megtalálhatóak, mint a biológiai alapú, természetes ellenségek. A pajorokat például a fonálférgek is el tudják pusztítani. Van ilyen vegyszermentes megoldás is.

Bár két hetet késett, a hűvös tavasz miatt, a szabadföldi eper érése, a hirtelen meleg most beindította a termelést. A Nagykanizsa közelében lévő Cserfői-hegyen alakították ki eperültetvényüket Boros Barnabás Balázs és családja. A fiatal fiú és szülei teljesen más területről érkeztek a gyümölcstermesztés világába, de egyelőre úgy tűnik, jó volt a váltás. Ma már több helyen értékesítik az epret, sőt, szedd magad akciót is hirdetnek.

Érik a cseresznye Szomolyán. A szélsőséges időjárás nem kedvezett a termésnek, sokkal kevesebb termett idén. Azt mondják, hogy az igazi cseresznyében a férfi ember még meg is borotválkozhat, olyan mint a tükör, de a szív formája, erős festékanyaga és a rövid szára is egyedivé teszi, ezért európai uniós oltalom alá helyezték és nemzeti érték.

A hűvös tavasz miatt két hetes csúszásban van a cseresznye és emellett minden gyümölcs érése. A szakember szerint talán abból a szempontból nem is baj, hogy így a gyümölcsök egy része megmenekült a tavaszi fagyoktól. A 3 ezer hektáron termelt cseresznye nagy része a hazai fogyasztók asztalára kerül. Ám sokan még lehet, hogy várnak a vásárlással, mert jelenleg igen magas, májusi ára van a cseresznyének. Ennek oka az is, hogy pont a korai fajtákat tizedelte meg a fagy. Valószínűleg nem idén fogjuk megtapasztalni minden idők legalacsonyabb cseresznye termését.

Idén kicsit megkésve érik a meggy a vajdasági Bácsfeketehegyen. A sötétbordó színű, kiváló cukor-sav harmóniájú, jellegzetes ízű feketicsi meggyről már sokan hallhattak. Horkai Zsolt családjában több generációs múltra tekint vissza a meggytermesztés és feldolgozás.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – június 16., szerda, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Fekete László

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább