Hajnal-táj: Szamóca, vagy eper?

A június 12-i adás tartalmából.
 

Kézműves vásárra várják ma az érdeklődőket a Zala megyei Pusztaszentlászló újhegyi kilátójához, ahol a színes programok mellett halászlevet, vadpörköltet, s helyi borokat is lehet kóstolni. Kaj István polgármester.

Hosszú zárás után 2 hete kinyílt Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája, a szegedi. A néhány éve felújított kert önmagában is különleges látnivaló, a hitközség vezetősége azonban idegenvezetéssel és zenei, képzőművészeti programokkal csalogatja a közönséget, hogy megcsodálhassák a múlt század első éveiben, Baumhon Lipót tervei alapján épült zsinagógát. Pádár Zoltán okleveles kertész.

Magyarországon még viszonylag ritkaságszámba megy, ha valaki erdőkertet hoz létre saját birtokán. Mag Zsuzsa és férje 7 évvel ezelőtt döntötte el, hogy ebbe az irányba indul el. Leendő otthonukat és a hozzá tartozó kertet is ennek szellemében vásárolták, így kerültek a Fejér megyei Szárra, ahol 3300 négyzetméterük nagy része ma már erdőkert.

Évtizedek óta áldatlan körülmények között dolgozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászkamara. A kormány által meghirdetett pályázati lehetőségekkel, a vadászati világkiállítás pénzforrásaival és a kasszában lévő 100 millió forintból egy XXI. századi székházat át az elmúlt hétvégén, amely a vadászok képzése, szakmai munkája mellett a fiatalok természet iránti nevelése, a vadászat, mint ősi emberi tevékenység megismertetésére is alkalmas. Elsőként Jámbor Lászlót, az Országos Vadászkamara elnökét kérdezte Zsoldos Barnabás.

Szamóca, vagy eper? Elvileg mindkettő helyes, de a gyakorlatban más erről a szakemberek véleménye, ugyanis az eper a fán terem, a szamóca pedig a földön. De ha ez sem elég, akkor érdemes Arany János verséből idézni, miszerint feketén bólingat az eperfa lombja. A kert dísze az eperfa, amelynek megmentéséről beszélnek a szakértők.

Pálmai Ottó növényvédelmi szakember lett idén az Év agrárembere. A kitüntető díjat ünnepélyes keretek között adták át Siófokon. Az eseményen Nagy István agrárminiszter arról beszélt: a tavalyi nehéz év után, minden gazdának jár az elismerés, hiszen a járványhelyzetben is helytálltak, sőt közel öt százalékkal emelkedett az ágazat teljesítménye.

Borkóstoló-sorozatot rendez az egri Bikavér Borház. A napokban a Tarjányi Pince Bordeaux-i Világversenyen aranyérmes borait mutatják be, majd a Tóth Tamás pincészetet. A teljes bevételt a covid-árvák javára ajánlják fel.

Petes Gábor lánya, a Kecel melletti tanyán szőrén üli meg a lovat. Kantárt sem használ! Ha más nem, ez már önmagában is utal a család és a természet viszonyára. A családfő végleg el akarja hagyni a várost és a városi életformát. Most éppen átmeneti állapotban van az élete. A tanyasi panzió megvalósítása még nem kezdődhetett el a járvány miatt, de úgy tűnik, a folyamat már beindult. És még egy új világ is kibontakozni látszik. Esténként a gazda egy egészen másfajta alkotó munkát végez, nem lenne váratlan, ha nemsokára filmek főcímén is megjelenne a neve. Kapuvári Gábor „És mit tud még?” című portrésorozatának mai szereplője: Petes Gábor.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 12., szombat, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább