A neológiának szüksége van egy vallási vezetőre

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt a Rumbach utcai zsinagóga avatásáról, a régi-új országos főrabbiról.

Hallgassa meg!

A Rumbach utcai felújított zsinagóga avatására a héten kerül sor – mondta el az elnök, hozzátéve, ez egy szakrális megnyitó lesz, a Mazsihisz begy nagyobb szabású rendezvényt szervezett,ám a koronavírus-járvány ezt nem engedte meg. Az épület már hónapok óta készen van, most döntött úgy a szervezet vezetése, hogy megnyitják a zsinagógát a neológia szabálya szerint. Ez azt jelenti, hogy ünnepélyesen beviszik a Tórákat, felhelyezik a mezüzéket, majd ezt követően imákkal köszöntik az új zsinagógát.

Heisler András beszélt a Mazsihisz küldöttgyűléséről, ahol jóváhagyták a régi-új országos főrabbi személyét, Frölich Róbertet. Az elnök megerősítette azt az információt, mely szerint most elcsendesedtek a nézetkülönbségek, az országos főrabbi megválasztása sikeres volt, a neológiának szüksége van egy vallási vezetőre – tette hozzá, megjegyezve, abban bízik, hogy a normális együttműködést a későbbiek során is folytatni fogják Frölich Róberttel.

A politikai helyzetet illetően azt emelte ki, nagyon nehéz zsidó vezetőnek lenni, egyrészt a Mazsihisz követi azt a talmudi előírást, mely szerint együtt kell működni a többségi társadalom mindenkori vezetésével, ugyanakkor meg is kell tartsa a szervezet a függetlenségét, a büszkeségét, a saját értékeit, ezen a terepen kell egyensúlyoznia a Mazsihisznek.

Az elnök a Rumbach utcai zsinagóga avatási ünnepségéről elmondta, jelen lesz a Zsidó Világkongresszus elnöke, Lauder úr is,aki beszédet tart majd, azt nem lehet tudni, hogy ezen a programon kívül kivel fog még találkozni.

Az interjú a 2021. június 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább