×

Hajnal-táj: Balatoni strandfejlesztések

A június 11-i adás tartalmából.
 

Rózsaszín gyógyvíz – vajdasági fürdőfejlesztés
A vajdasági Pacséron az év 365 napjában élvezhetjük a rózsaszín gyógyvíz jótékony hatását, Bácskossuthfalván pedig a jó idő beköszöntével hamarosan kezdődik a fürdőidény. Egyebek mellett az elmúlt időszak fejlesztéseiről, a belépőjegyek árairól és a nyitvatartási időről kérdeztük az illetékesekkel.

Balatoni strandfejlesztések
Bár a létszámot korlátozni fogják, védettségi igazolvány nélkül is bejuthatunk a fizetős balatoni strandokra is. A tavalyihoz hasonló járványügyi szabályok érvényesek lesznek, de ezek betartását általában a strandolók saját felelősségére bízzák. A balatoni strandok nagy része egyébként jelentősen megújult.

Orvhalászok a Tiszán
Még becsült adat sincs arra, hogy mennyi halat lopnak el Magyarországon a Horgász Egyesületek tavaiból. A halőrök mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az engedély nélküli horgászást. Ha hálóval fogják a halat, mint ahogyan nemrégiben rajtakaptak Borsod megyében egy társaságot,- az már bűncselekménynek számit. A tolvajok miatt ” a rendes” horgászoknak is sok szabályt be kell tartani.

Hatalmas orvhalász zsákmány a Tisza-tavon
80 kilónyi zsákmánnyal fogtak orvhalászokat a halőrök. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. halőrei egy bejelentését követően több napos megfigyelés után a napokban tetten értek két borsodivánkai fiatalembert, akik az Eger-patak borsodivánkai hídjának közelében elektromos halfogó eszközzel közel 80 kg ívásra készülő főként harcsát, pontyot és ezüstkárászt fogtak ki. Az orvhorgászok sokat kockáztattak: állatkínzás miatt akár felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Növényvédelem
Zsigó György növényvédelmi sorozata. Aktuális növényvédelem. Mit fognak a csapdák? Szilvamoly, keleti gyümölcsmoly, almamoly egyaránt támad, tehát sokféle rovarral kell szembenéznünk, amelyek a gyümölcsök „kukacosodását” okozzák. Nagyon fontos, hogy időben védekezzünk. A rovarok mellett a kórokozó gombák is elszaporodhatnak, mint például az almafa varasodás, vagy szőlőn pedig a peronoszpóra.

Lehetnének többen is – mezőgazdasági gépészképzés
A mátészalkai Baross László mezőgazdasági technikum tanulói tudatos választás alapján járnak ebbe a középiskolába, hiszen gazdálkodnak, ha nem akkor pedig életforma szerint kívánják művelni. Kerezsi István igazgató szerint növekvő tendenciát mutat a tanulói létszám, de lehetne több is, mert a gazdák gépesítési hajlandósága töretlen.

Mezőfalvi gépshow
Csütörtökön nyitotta meg kapuit Magyarország legnagyobb szabadtéri agrárszakmai kiállítása a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow a Fejér megyei Mezőfalván. A több mint 400 000 négyzetméteres kiállítási területen álló- és mozgógépes bemutatók, valamint az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók is várják a látogatókat.

Alma Centrum
Tárolási lehetőség, értékesítési segítség – ez a terv az Alma Centrummal. Nagy István agrárminiszter, Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Hosszú József Újfehértó polgármestere, és Takács Ferenc, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. stratégiai és fejlesztési igazgatója, beszédet mond a Szabolcsi Alma Centrum logisztikai és tudásközpont épületkomplexumának alapkőletételén.

Jubilál a mecseki erdei iskola, erdőpedagógiával kísérleteznek
Az országban az elsők közt a Mecsekben nyílt erdei iskola 1996-ban. Az akkori állami erdészeti vállalat kísérletnek szánta a kezdeményezést, de a Pécstől két kilométerre lévő Mókussulit nagyon hamar megkedvelték a gyerekek. Az elmúlt huszonöt év alatt több ezer diák fordult itt meg , az erdőpedagógia eredményesen működik. A jubileumi évben számos programot szerveznek , a természetet bemutató és népszerűsítő előadás lesz illetve elindult a 25év 25 kilométer elnevezésű jelvénygyűjtő túra is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – június 11., péntek, 5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább