Szombat reggel: Felfedezők napja

A június 5-i adás tartalmából.
 

A nemzeti összetartozás napja a trianoni békediktátumra való emlékezés mellett arra is figyelmeztet bennünket, hogy miért szükség az erős magyar közösségekre? Erre jó példával szolgál a Vértes alján fekvő Csákberény, ahol valóban működik az összefogás ennek köszönhetően sok mindennel gazdagodott a település. Most a falu múltjának egy darabja a múlt rendszerben lerombolt gémeskút került a helyére. A munka során az itt élők ezúttal is példát mutattak az összefogásból.

Magyarországon rendezik meg a Retrieverek idei nemzetközi munkaversenyét. A vadászatra kiképzett rendkívül intelligens kutyák akár öt különböző helyet is képesek megjegyezni, ahonnan össze kell gyűjteniük az elejtett apróvadakat. Az augusztusi versenyre 36 országból tizenkét csapatot várnak a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyére.

RagadoZoo park nyílt Nógrád megyében. Nagyvadakat, többek közt muflont, szarvast őzet és vaddisznót valamint különféle madarakat láthat a közönség a Börzsöny és a Cserhát találkozásánál található vadasparkban. A tulajdonos sérült ragadozóknak is kialakított egy menhelyet

A Szeged melletti repülőtéren lesz az idei Hőlégballon Európa Bajnokság. A látványos versenyre huszonhárom országból több mint száz ballonos érkezik jelentették be a szervezők csütörtökön.

Ma lesz a „Magyarország étele” szakácsverseny döntője, melyre a hazaiak mellett a történelmi Magyarország területéről, és a diaszpórából is jutottak be csapatok. Az idei verseny szlogenje az utalva a vadászati világkiállításra az „Egy a természettel”. A versenyzőknek hazai alapanyagokból a magyar identitást kifejező ételek kell készíteniük.

Ma van a Felfedezők napja. Bezárkózott a világ, megváltozott mindannyiunk élete. Veszélybe került a turizmus , ugyanakkor egyre többen szeretnének utazni. Mik a lehetőségek és a korlátok? Milyen hatása lesz a korlátozásoknak az utazás költségeire? Kik a vesztesei és az esetleges nyertesei az elmúlt időszaknak? Többek közt ezekre a kérdésekre is keresik a választ hazai és külföldi utazási szakértők az ingyenes online rendezvényen.

Kívül is és belül is megújult járvány miatt eddig zárva tartó római Szent István Ház. A létesítmény XXI századi modern zarándokházként és az olaszországi magyarok missziós központjaként nyitott újra. Mostantól várják a magyar zarándokokat és turistákat.

Az ötvenes évek végén kezdődtek Szegeden a növénykémiai és farmakológiai kutatások. Többek közt a hazai rost kenderfajtákat vizsgálva arra voltak kíváncsiak, hogy tartalmaznak-e pszichoaktív anyagot? Az eredmények nemzetközi ösztöndíjat, majd külföldi állást hoztak az ENSZ központi laboratóriumában az egyik tehetséges kutatónak, akinek itt az Afrikában nagyon elterjedt és egyre több társadalmi problémát okozó KHAT növény tudatmódosítást okozó anyagát kellett azonosítania.

I. Ludi OlymPICI. Jövő héten rendezik meg az aquincumi olimpiai játékokat gyerekeknek, akik ókori olimpiák legnépszerűbb atlétikai versenyszámaiban mérhetik össze tudásukat. Lesz egyes és dupla sztadion és fegyveres futás gerelyhajítás valamint távolugrás.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – június 5., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább