Fény derült Mikszáth Kálmán szülőföldjének titkaira a Kossuth Rádióban

Mielőtt a pesti kulturális élet ismert arca lett, Mikszáth Kálmán egy felvidéki kis faluban, Szklabonyán nevelkedett. A ma Mikszáthfalva nevet viselő szlovák községhez keserédes érzelmek fűzték a legendás novellistát – derült ki a Kossuth Rádió Egyszer volt… című műsorából.
 

Új állandó kiállítás nyílt meg a szklabonyai emlékházában, Mikszáth Kálmán szülőfalujában halálának 111. évfordulóján. A tárlat egy emléksorozat egyik első állomása is, mivel 2022-ben lesz az író születésének 175. évfordulója. A Kossuth Rádió Egyszer volt.. című műsorában Kovács Anna irodalmi muzeológussal és Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel beszélgetett a szerkesztő, Kiss Péter Ernő, amely során feltárult Mikszáth viharos kapcsolata szülőfalujával, a ma már nevét viselő Mikszáthfalvával.

„A célunk az volt, hogy aki teljesen ismeretlenül közelít Mikszáth Kálmán életművéhez, miután végigsétál a három kiállítótermen, közelebb érezze magát az íróhóz és el tudja őt helyezni a helyi és a magyar történelemben” – kezdte Kovács Anna irodalmi muzeológus, aki a szklabonyai emlékház új kiállítási anyagának összeállításában vett részt.

Bár több novellájában és regényében feltűnik Szklabonya és környéke, Praznovszky Mihály irodalomtörténész a műsorban rávilágított arra, hogy a helyiekkel igen ellentmondásos kapcsolata volt az alkotóművésznek.

„Mikszáth 1873-ban meglehetősen sértődötten távozott Nógrád vármegyéből, mivel az akkori hatalmon lévők nem bírták az általa képviselt iróniát, csipkelődő stílust. Nem szerették, hogy a pesti karcolataiban időről időre vissza-visszavágott Balassagyarmatnak. Ő pedig azért haragudott, mert a volt feleségét bántották. Aztán amikor 1882-ben újra elvette Mauks Ilonkát, kezdett meglazulni ez az ellentét” – tette hozzá az irodalmár, aki kiemelte, hogy a későbbiekben Mikszáth Kálmán minden nyilvános megszólalásában méltató szavakkal illette szülőföldjét.

További részletek a Mikszáth-kiállításról és az író életművéről a Kossuth Rádió Egyszer volt… című műsorának idézett adásában.

Egyszer volt… – szerdánként, 20:35-től a Kossuth Rádióban, ismétlés hétfőnként hajnali 00.35-től.

Az Egyszer volt… aktuális adásai 60 napig korlátlanul visszanézhetők a MédiKlikken.

Olvasson tovább