Hajnal-táj: Újból megjelentek a farkasok Magyarországon

A június 3-i adás tartalmából.
 

Fémöntöde épülne a festői Bátor házai mellé, amely ellen aláírásokkal tiltakozik a falu lakossága. A vállalkozó szerint semmiféle szennyezéssel vagy zajártalommal nem járna a munkahelyeket teremtő üzem, azonban ez nem nyugtatja meg a biogazdálkodásba és falusi turizmusba fektető szomszédokat, akik szerint a falu belterületén nincs helye egy ilyen öntödének.

Egyre gyakrabban hallani, hogy – a medvék mellett – a farkasok is újból megjelentek Magyarországon, az Északi-középhegység erdeiben. Szakemberek szerint nem kell tartani tőlük, hiszen hamarabb észreveszik az ember jelenlétét és inkább menekülőre fogják. Az ökológiai egyensúlyban fontos a szerepük, ám az igaz, hogy a haszonállatokra veszélyt jelenthetnek, ezek kivédésére is akadnak azonban módszerek.

Eddig a legtöbb látogatót a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park bemutató helyei vonzották. Ezért fontos, hogy az elmúlt másfél évben mintegy 6 milliárd forint pályázati összeget tudtak fordítani az egyes területek megújítására. Ezekben a napokban adják át a kápolnapusztai bivalyrezervátumban véghezvitt fejlesztéseket, vagy a salföldi major beruházásait. De megszépült a balatonfüredi Lóczy barlang fogadó épülete, a Hegyestű vulkáni geopark környezete, átalakult a tapolcai tavasbarlang kiállítása is.

Már 40 évvel ezelőtt Németországban trágyát, silókukoricát használtak biogáz előállítására, a silókukorica azonban nagyon drága, ráadásul állati takarmányként sokkal értékesebb. Ezért világszerte kiterjedt kutatások folynak, hogy milyen olcsóbb alapanyagot lehetne alkalmazni, és a szegedi kutatók szerint a fűzfából nyert biomasszából olcsón lehet biogázt nyerni. A fűzfa egyébként energianövénynek számít, de a szegediek nem a szokásos égetéssel nyernék belőle az energiát.

Elég, néhol pedig sok. A májusban aranyat érő esőről mondták ezt gabona és szántónövényt termesztők. Néhol még a csapadékot kedvelő kukorica is megelégelte az égi áldást.

Folyamatosan emelkedtek az elmúlt egy évben a nemzetközi élelmiszerárak, látványosan drágult a cukor, a búza, a kukorica, a tej, a tojás ára is. Hazai malomipari szereplők egybehangzó véleménye szerint, hamarosan kenyér áremelés is várható. A háttérben a Covid vírus van, a járvány csendesedésével megnőtt a kereslet, az új búza pedig, újabb drágulást hozhat, de az általunk megkérdezett szakember szerint az is elképzelhető, hogy nem lesz áremelés.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – június 3., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább