Hajnal-táj: Országos kampányt indított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a pezsgőfogyasztás népszerűsítésére

A május 25-i adás tartalmából.
 

Bár sokféle területen látszik, hogy változik a társadalom állatokhoz való viszonya, úgy tűnik egy valami nagyon nehezen alakul át, az, hogy mit gondolnak a gazdák az idős állataikról, pl. a kutyákról. A menhelyre került ebek majdnem harmada általában öreg, sokan megromlott egészségük, állóképességük miatt válnak meg miattuk, nem tisztelve azt a gyakran több, mint egy évtizedet sem, amit leélt mellettük a kutyus. Állatvédők szerint ezen a gondolkodásmódon fontos lenne változtatni, hiszen ezek az állatok -hasonlóan az idősödő emberhez – már nehezebben viselik a változást.

A világon több mint 1000 denevérfaj ismert, a Magyarországon fellelhető 28 denevérfajból 27 megtalálható Eger környékén. Mindegyikük védett vagy fokozottan védett. Azonban mind a klímaváltozás, mind korunk épületrekonstrukciós technológiái miatt számuk drasztikusan csökkent

A világ egyik legrangosabb borversenyén nyert aranyérmet hazánk legkisebb bortermő helyéről, Vaskeresztesről Garger Imre 2017-es kékfrankos válogatása. Az osztrák határ mentén fekvő szőlő kicsi, a tulajdonos még csak nem is borász, módszere azonban, úgy látszik, aranyat ér.

A környezettudatosság felértékelődésével és az egészséges életmód terjedésével egyenes arányban növekszik világszerte a növényi étrendet választók tábora. Ezzel párhuzamosan megjelentek a piacon a vegán minősítésű borok is. De vajon mitől vegán egy bor? Laikusként jogosnak tűnhet ez a felvetés, hiszen mit is keresne bárminemű állati termék a borban? Pedig a szőlő a borkészítés folyamata során bizony több ponton is érintkezhet állati eredetű anyagokkal, mire bor lesz belőle.

Országos kampányt indított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amely ezúttal a pezsgőfogyasztást népszerűsíti. A „Pezsegj Szabadon” elnevezésű akció apropója a koronavírus-járvány utáni újranyitás, amely kiváló alkalom ad a buborékos ital fogyasztására és a szabadság élményének közös megélésére is. A fogyasztóknak nincs más dolguk, mint mindezt fotóval megörökíteni és feltölteni a pezsegjszabadon.hu oldalra. Így látható lesz, ki, merre pezseg az országban.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – május 25., kedd, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább