Határok nélkül: Páskándi Gézára, Dsida Jenőre és Jakabffy Elemérre emlékeztek Szatmárnémetiben

A május 24-i adás tartalmából.

Páskándi Gézára, Dsida Jenőre és Jakabffy Elemérre emlékeztek Szatmárnémetiben. Erdélyi kisváros épül a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban a Határok nélkül pünkösdhétfői adásában.

A fotón Dsida Jenő szobra látható Kaposváron( a Klebelsberg Középiskolai Kollégium udvarán. A Szatmárnémetiben született erdélyi magyar költőnek Magyarországon elsőként Kaposváron állítottak szobrot. 2011. május 17.) Fotó: MTI Fotó: Varga György

Három jeles költőre, Páskándi Gézára, Jakabffy Elemérre és Dsida Jenőre emlékeztek Szatmárnémetiben Muzsnay Árpád irodalmár szervezésében az előző hétvégén. Zsoldos Barnabás beszélgetései a Dsida Jenő tiszteletére rendezett eseményeken készültek a helyszínen.

A tervek szerint készül az Erdély tájegység a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban. Pünkösdhétfő szellemében az épülő nyárádgálfalvi unitárius templomnál állt meg beszélgetni Cseri Miklós főigazgatóval Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető két évvel ezelőtt, ugyancsak a pünkösdhétfői adásban. A műsor készítői a helyszínen annak járnak utána, hogy hol tart most az építkezés. Sok érdekességre derül fény Balázs Zoltán szilágyerkedi református lelkész a kalauzolásával.

A felvidéki Szepsiben található az a Szentlélek tiszteletére felszentelt római katolikus templom, amelyet először 1290. december 21-én III. Endre király kiváltságlevelében említenek. A Bódva-völgyi település első temploma valószínűleg a 11. században épült. Az lehetett az elődje annak a háromhajós, csúcsíves építménynek, amely Mátyás király idejében épült, és aminek mára csak a szentélye maradt meg. A reformáció idejében a protestánsok használták, majd 1711-ben a Rákóczi-szabadságharc bukásával a Habsburg Birodalom visszaszolgáltatta a római katolikusoknak. A templom többször leégett, majd sokáig elhagyottan állt. A 19. század elején országos gyűjtésből újították fel. Magyar és szlovák nyelvű római, újabban a görög-katolikus gyülekezetnek is otthont ad. A dicsőséges és a vészterhes korszakok emlékét hűen őrző falak között készült Nagy Emese összeállítása.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – május 24., hétfő, 18:01

Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább