Az ember, akinek időgép van a fejében

A legtöbb ember emlékszik élete legfontosabb pillanataira, meghatározó eseményeire, de persze nem minden egyes pillanatra. Az amerikai nyugdíjas Bob Petrella viszont igen, ő szó szerint az az ember, aki semmit sem felejt. Hogy e különleges képességnek mi az oka, és hogy ez inkább áldás vagy átok, az a Kossuth Rádió vasárnapi Harminc perc alatt a Föld körül című műsorából derült ki.
 

Los Angelesben él Bob Petrella, az a 68 éves nyugdíjas, akinek élete minden napjáról megvannak a részletes emlékei. „Olyan, mintha egy időgép lenne a fejemben. Arra a napra megyek vissza, amelyikre csak akarok. Nemcsak az embereket tudom felidézni, hogy ki, milyen ruhában volt, hanem az illatokat, hangokat és érzéseimet is” – mesélte Bob, aki fiatal korában azt gondolta, mindenkinek ilyen a memóriája. Később persze kiderült, hogy nem. Eleinte a médiában szerepelt csak, mint valami csodabogár, aztán tudományos szinten is felkeltette az emberek érdeklődését. A Kaliforniai Egyetem agykutatói megvizsgálták és kiderült, igen ritka adottsága van Bobnak.

A Kossuth Rádió műsorában Szűcs Tamás beszámolójából kiderült, amivel a férfi rendelkezik azt különlegesen fejlett autobiografikus memóriának hívják és mindössze 60 emberről tudnak a világon, aki hasonló „időgéppel” rendelkezik, mint Bob. A vizsgálatok szerint képességének oka, hogy az a terület az agyban, amely a memóriáért felelős, Bobnál hétszer akkora, mint egy átlagemberében.

Ha azt hinnénk, hogy ez áldás, akkor gondoljunk arra, hogy Bob nemcsak az örömteli, hanem a gyászos pillanatokat sem tudja elfelejteni. Hogy miként tanulta meg kezeli különleges képességét, az kiderül a műsorból, amelyet IDE kattintva lehet újrahallgatni.

A Kossuth Rádión vasárnap délután 13.30-kor kezdődő nemzetközi magazinműsor érdekes, meghökkentő történeteket hoz a nagyvilágból. A vasárnapi adást nemcsak a különleges memóriával rendelkező férfi története miatt érdemes újra meghallgatni. Az adásból kiderül az is, hogy a britek mely életszakaszukban a legelégedettebbek életükkel, milyen új fejlesztéssel próbálják meg a földrengéseket előre jelezni, de a japán pompon nagyik történetét is megismerhetik a hallgatók.

Olvasson tovább