Szombat reggel: Nagy az érdeklődés az idei online lebonyolított Tudományos Diákköri Konferenciák iránt

A május 15-i adás tartalmából.
 

Jóval nagyobb az érdeklődés az idei online lebonyolított Tudományos Diákköri Konferenciák iránt, mint azt a szervezők a korábbi években tapasztalták. A több mint fél évszázados hagyománnyal rendelkező TDK a hazai felsőoktatás szerves része komoly segítséget jelent a hallgatóknak ahhoz, hogy akár elmélyült tudományos munkát végezhessenek, egy – egy témát feldolgozva kutathassanak.

Új sorozat indul hétfőtől a Kossuth Rádióban. A reménység oszlopa című tízrészes hangjáték a nyolc évtizeddel ezelőtti Magyarországra kalauzol bennünket. Az országba, amely 1938-ban a trianoni sokk után, a második világháború kitörése előtti utolsó békeév legnagyobb világeseményének, az Eucharisztikus Világkongresszusnak adott otthont

Szabadidősport. A vízi sportokról, kajak, kenu, SUP- ról szóló közösségi nap Dunakeszin, a Kajak-kenu Szövetség szervezésében.

Túrázzunk: Budai-hegység

Kerékpáros felvonulással kezdődik szombaton a Tour de Hongrie király etapjának rajtja Balassagyarmaton. Az Ipoly parti városban egész napos bringás show várja az érdeklődőket. Megnyílik a kerékpárok fejlődésének történetét bemutató kiállítás és emlékoszlopot állítanak a bicajosok tiszteletére.

Létrejött a Magyar Honvédség legelitebb az űrhadviseléssel foglalkozó fegyverneme. Tíz honvédtiszt kapott speciális felkészítést a Debreceni Egyetem „Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” című kurzusán.

Az online térbe kényszerült múzeumok új lehetőségekhez is jutottak az elmúlt év során , ugyanakkor elveszítették a látogatókat akiket most vissza kívánnak csábítani a „valóságba”, hogy újból jöjjenek be a kiállításokra. A jelenlegi helyzet az eddigiektől eltérő feladatotok elé állítja múzeumpedagógusokat is. Az aktuális teendőket héten megrendezett országos múzeumi konferencián. tekintették át a szakemberek.

A járványhely miatti kényszerszünet idején a hazai távközlés történetét feldolgozó – laikusoknak és szakértőknek egyaránt számos érdekességet kínáló kiállítást állított össze a Neumann Társaság . A most szombaton Szegeden nyíló „ Telefónia 1890-1980” kiállítás aktualitását az adja, hogy május 17-én ünnepeljük a nemzetközi Távközlési Világnapot

Építészeti innovációval a terrorizmus megelőzéséért. Egy magyar tervezőiroda is részt vesz abban a nemzetközi programban, amely a lakosság biztonságának növelése mellett az épületeket és az infrastruktúrát is védi a terrorista fenyegetésektől. A tervezőiroda egy budapesti bevásárlóközpont védelmére dolgoz ki részletes terveket.

A Boszniai Szerb Köztársaságból négy, Szerbiából pedig kilenc katasztrófavédelmi oktató érkezett arra a kiképzésre, amelyet a Budapesti Tűzoltószövetség Kiképző Központjában tartottak. A tréninget a Nyugat-balkáni Zöld Központ pályázati támogatásával bonyolították le azzal a céllal, hogy a klímaváltozással együtt járó, egyre gyakoribb természeti katasztrófák, vegetációs tüzek lehetséges felszámolását szimulálják.

Az elektromos hiba miatti lakástüzek, a szén-monoxid-mérgezések és a gázrobbanások számának csökkentése végett fogott össze az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az egyik nagy hazai szolgáltatóval. Az energiavállalat 20 millió forintos támogatással segíti az ezzel kapcsolatos , tájékoztató és megelőző tevékenységet.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – május 15., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább