×

Hajnal-táj: 3 szibériai kistigris született a Kecskeméti Vadaskertben

A május 11-i adás tartalmából.
 

Ha egy kisbabát egyedül hagy felügyelet nélkül hosszabb időre az anyuka,- teljes joggal- elítélően nyilatkozik a társadalom, átérezzük a baba félelmét. De mi történik akkor, ha egy kutyát hagyunk fél napokra egyedül a lakásban vagy udvaron? Vagy, ha haza is megyünk, kizárjuk az életünkből, nem foglalkozunk vele. Etológusok szerint hasonlóan a kisbabákhoz, a kutya is szorongást él át emiatt, aminek aztán hangot is ad.

Június közepéig számíthatunk a településeken embereket ijesztgető varjakra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület napokban kiadott közleménye szerint, lakott területen elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak április végétől induló, és akár június közepéig tartó fiókareptetésekor számíthatunk, egyesek számára félelmet keltő madártámadásokra.

Fecske műfészkeket helyeztek Poroszlón és Tiszafüreden a madarak és fák napja alkalmából.

Bozsik József gazda rovata – Medvehagyma szaporítása és tartósítása.

Tavaly a somogyi vadásztársaságok is érzékeny veszteséget szenvedtek el a vírusjárvány miatt, nem jöhettek a vendégvadászok.

A tavaszi őzbak vadászatának eddig az volt a lényege, hogy a gyenge takarásban a kevés időre és sok őzbak elejtésre érkezett külföldi vadászok sikeresek voltak, a honi vadásztársaságok pedig az év elején pénzhez jutottak, volt miből gazdálkodni. Sajnos a koronavírus miatt már két éve, alapvetően a hazai vadászok magukra támaszkodhatnak. Picinyke kis reménysugár, talán az üzekedés idejére lazul a szorítás és megérkeznek a jól fizető külföldi vadászok.

Egy fiatal házaspár évekkel ezelőtt látott fantáziát a bivalytenyésztésben. A zalai dombok ölelésében a Balatontól nem messze működik a Tarkarét Biofarm az ökoszemlélet alapján. A farm mára egyfajta turistalátványosság is lett, hiszen a bivalyok nagy része szelíd, simogatársa vágyik.

Meseszerű hír érkezett a Kecskeméti Vadaskert háza tájáról. 3 szibériai kistigris született, ami nem mindennapi esemény, mivel ebből a fajból legfeljebb 300 példány van szabadon. Az ikrek és édesanyjuk is jól vannak.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – május 11., kedd, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Debrecen, 2017. október 10. A Debreceni Állat- és Növénykert augusztus végén született szibériaitigris-kölykei (Panthera tigris altaica) bemutatójukon 2017. október 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Videó ajánló

Olvasson tovább