Hajnal-táj: Hatalmas pusztításra képes a mezei hörcsög

A május 10-i adás tartalmából.
 

– Ricse, Bodrogközi falucska.

– Heti Néprajz – Fagyos szentek, Nepomuki Szent János.

– Az „Ahol jó élni „sorozatunkban ezúttal Mezőcsátra látogatunk. A kisvárosban az utóbbi években ismét növekedésnek indult a lakosság lélekszáma.

– A Bükk-vidék Geoparkban – így a Bükki Nemzeti Parkban – számos olyan geológiai értéket találunk, melyek igazán különlegesnek számítanak. A perm/triász határon, mintegy 250 millió évvel ezelőtt a tengeri és szárazföldi élőlények közel 90%-a kipusztult, amelyet a határ alatti és fölötti fosszíliák száma is mutat. A világon rétegtani szempontból ez az egyik leglátványosabb feltárás.

– A rákosi vipera története ékes példája annak, hogy az ember ha akar, akkor meg tud menteni a kihalástól egy állatfajt. A kizárólag Magyarországon előforduló, ritka mérgeskígyó, a magyar gerinces fauna egyik legveszélyeztetettebb faja. 2004-ben a Kiskunsági Nemzeti Parkban létrehoztak egy Rákosivipera-védelmi központot, a Kunpeszéren található központban szaporítással és visszatelepítéssel foglalkoznak. Tavaly 300 vipera Ehhez egyedülálló módon a világon, egy vipera-kereső kutyát használnak. született a telephelyükön. Ennek a munkának a kulcsfontosságú része, hogy a szakemberek felmérjék a vadon élő állományt.

– Bozsik József rovata – Madarak és fák napja alkalmából egy madárbarát mérnök kertében jártunk. A kertben rengeteg odú található, a gazda mások is készít odúkat.

– Kevés mostanában sikerélmény a kiskertekben, áprilisban még havazott is, és tele vannak növények kártevőkkel. A talaj megfelelő öntözése mellett a permetezés is elengedhetetlen. A cél, hogy a szereket tudatosan és jól használjuk.

– Hazánkban 7 % körüli, 300-3 05 ezer hektár a biogazdálkodásba bevont terület aránya. Az Európai Unió jelenlegi irányvonala a biogazdálkodásnak kedvez, célul tűzték ki a területek jelentős növelését. Ennek mértékét illetően azonban még vannak viták. A Biokultúra Szövetség is elkészítette a bio szektor 2027-ig szóló cselekvési tervezetét – ami megszabja a fejlődés irányát – és ezt letették a minisztériumi szakemberek asztalára.

– Hatalmas pusztításra képes a mezei hörcsög a kukorica és napraforgó földeken, de a kiskertekben is. Ez a rágcsáló az alföldi tájakon okoz károkat, egy-egy példány akár egy zsáknyi terményt is képes elraktározni földalatti odujában. A mezei hörcsög védett állat, de a növénytermesztésben keletkezett károk mérséklése érdekében március elseje és május 31. között gyéríthető, amennyiben a lakott kotorékok száma hektáronként meghaladja a kettőt.

– Egy nagymértékű hörcsöginvázió előtt állnak a hazai szántóföldeken gazdálkodók, hiszen a kedves kis állatként ismert rágcsáló gradációja felfutóban van. A hörcsög éves kártétele százmilliókban és gabona tonnák százaiban mérhető. Nem véletlen, hogy szélsebesen gyéríteni kezdték ezeket a kártevőket.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – május 10., hétfő, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább