Kabarématiné: Historiográfia

A május 8-9-i adás tartalmából.
 

A historiográfia eredeti jelentése szerint „a történelem lejegyzése”, azaz a történetírás. Az események elbeszélése nem volt feltétlenül objektív, függött attól, hogy ki írja le azokat, hogy az író hogyan értelmezte a „múlt” fogalmát .A szombati Kabarématinéban Markos György minden idők nagy tanúja, Nádas György pedig az oknyomozó riporter. A gyermek és a család életében is meghatározó és emlékezetes esemény, amikor a csöppség kiejti az első szavakat: anya, apa, cica. Ilyenkor aztán célszerű egy füzetet nyitnunk, hogy a későbbiekben feljegyezhessük azokat a nyelvi sziporkákat.
Nékám Perta és Tóth Imre Bruti jelenetében az érdeklődő kislány Aradi Tibor, a türelmes apuka pedig Hadházi László.

Egy kis gépjármű tudomány: A Hummer a hadsereg által használt nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű. Hummer H1 nem más, mint egy, a civilek számára gyártott jármű, némi különbséggel: nincs páncélzata, sem fegyverzete. De ennél sokkal többet is megtudhatunk a tulajdonosoktól: Hadházi Lászlótól és Vida Pétertől.

Történt egyszer, hogy valamikor húszas években, amikor még a fehér bőr volt a divat, Coco Chanel véletlenül lebarnult, így értelemszerűen mindenki rohant a napra, hogy hasonlítson a bálványra. Innentől kezdve megindult a napozásőrület, összementek a fürdőruhák és egyre népszerűbb lett a mesterséges bőrszínezés. Mint tudjuk, a szoláriumok nem csak a nők kiváltságai, férfiak is járnak oda szépszámmal, mint például a vasárnapi kabarématinéban Getz és Rezső, azaz Aradi Tibor és Hadházi László. Az első mozi 1895-ben nyílt meg Berlinben Wintergarten Theater néven. Azóta hihetetlen nagy üzlet lett a mozikból . Literes pohár kóla, vödörnyi pattogatott kukorica és kezdődhet a vetítés! Maksa Zoltán még 1997- ben volt mozipénztáros.

Sajó kissé vonalas, ellenzős, könnyen dühbe hozható sznob, a hatalom igéit szajkózó figura volt. Hacsek ennek pont az ellentéte. Színlelt, tettetett hülyeségével – szinte népi hősként – az átlagemberek igazságával bőszítette beszélgető társát. Következzék egy újra gondolt változat Markos György és Nádas György előadásában. És végül: Orosz György a magyar és francia nyelvi érettségi megpróbáltatásairól is mesél.

Szombat: 

Hallgassa meg!

Vasárnap:

Hallgassa meg!

Kabarématiné – Kossuth – május 8-9., szombat-vasárnap, 9:07

Várja Önöket a házigazda: Zsoldos László!

Tovább a műsoroldalra! >>>

Olvasson tovább