Határok nélkül: A Marosvásárhely műemléki topográfiája című projekt

A május 8-i adás tartalmából.
 

Friss, tavaszi témacsokorral várja Benkei Ildikó szerkesztő a Határok nélkül szombati adásának hallgatóit a Kossuth Rádió műsorán.

Vígjátékokkal oldja a járvány miatt felgyülemlett feszültségeket a beregszászi színház; Kétszáz műemléket tár fel Marosvásárhely műemléki topográfiája – Sárkányt szeretne címerébe Margitta magyar közössége – Lászlóvára és Rozsgonyiné – végezetül, de nem utolsósorban: A Versvándor útra kész.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nemrégiben ismét megnyitotta kapuit. A társulat tagjai a karanténidőszak alatt az online térben próbáltak kapcsolatot tartani a közönséggel. Most újabb lendülettel, ötletekkel és előadásokkal lépnek színpadra. A új kezdetről Sin Edinát, a Beregszászi Színházért Alapítvány igazgatóját Iváncsik Attila kérdezte.

A Marosvásárhely műemléki topográfiája című projekt közel hétéves múltra tekint vissza, célja tudományos igénnyel számba venni és a nagyközönséggel is megismertetni a város épített örökségét. A programban résztvevő művészettörténészeknek ez idáig több mint kétszáz építészeti emléket sikerült leltárba venniük Marosvásárhely történelmi belvárosának utcáiban. A projekt vezetője Orbán János marosvásárhelyi művészettörténész Erdei Edit Zsuzsánna mikrofonja előtt tárta fel a munkálatok hátterét.

Online szavazást hirdetett a város leendő címeréről egy partiumi Margitta önkormányzata. Céljuk, hogy saját, a helyi lakosok által is kedvelt jelképet válasszanak a városnak. A Polgármesteri Hivatal három címervariációt készíttetett, amelyekre még közel két hétig lehet szavazni. A sárkány a Bihar megyei város magyar múltjára utal. Ionescu Nikolett a város alpolgármesterével, Demián Zsolttal beszélgetett.

Az Al-dunai Kazán-szoros egyik jelentős turisztikai látványossága lehet Lászlóvára – a jelenleg uniós támogatással folyó rekonstrukció után. A XV. század első felében épült erődítmény a törökök elleni harcok egyik fontos kiindulópontja volt. Zsigmond király, majd Kinizsi Pál is innen indult hadba az oszmánok ellen. Lehőcz László a történelmi emlékekről és a turisztikai hasznosításról is beszélgetett Balázs István László idegenvezetővel.
Sinkovits Imre előadásában elhangzik a szombati adásban Arany János Rozgonyiné című balladája és a műsor további részében is a versekről lesz szó.

Tóth Péter Lóránt előadóművész legszívesebben versvándornak mondja magát, hisz a költészet eszközeivel küldetést teljesít: járja a Kárpát-medencét, és verses műsoraival irodalmat is, történelmet is tanít. Április végén a délvidéki iskolákat, művelődési egyesületeket látogatta sorba. A kisebbeknek Szent Lászlóról, a nagyobbaknak Radnóti Miklósról beszélt. Tóth Péter Lóránttal Magyarkanizsán Németh Ernő beszélgetett.

Hallgassa meg!

Határok nélkül – Kossuth – május 8., szombat, 18:01

Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Fotó: MTI/Kiss Gábor

Videó ajánló

Olvasson tovább