×

Hajnal-táj: A „Nagykunsági szilvapálinka” védett elnevezés lett az Európai Unióba

A május 7-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt hetekben elhullott ráktetemeket fotóztak a Balaton déli partján. Megindult a találgatás, hogy vajon mi okozza ezt. A végkövetkeztetés: a természetes rendszerekbe való emberi beavatkozás mindig következményekkel jár. Esetünkben a rákok először versengésre kényszerültek, most pedig az élőhelyük is veszélybe került. A partfal betonozás, mólóépítés, nádirtás nem kedvez az élővilágnak…

Újraéled a Balaton parti vendéglátás. A járvánnyal kapcsolatos nyitás a legjobbkor jött a balatoni vendéglátóknak is. A szezonális éttermek, büfék pozitívan várják a szezont, de azok sem borúlátók, akiket komolyabban érintett a több hónapos bezártság…

Visszatérni látszik a járvány előtti időkben jellemző, kiegyensúlyozott fogyasztás, miközben gondot jelent a munkaerőhiány az üzletekben, az éttermekben vagy a szállodákban. Hiába készül Eger és a Tisza-tó is a turisták rohamára, nincs elég pincér és szakács sem…

Át kell értékelni a gyümölcstermesztés jövőjét miután az elmúlt öt évben sorozatos kár éri az ültetvényeket. A nagykutasi Alma 2000 Kft., kajszibarackot és cseresznyét is termeszt Zala megyében, ám a fagykár ismét letarolta a fákat, így komoly terméskieséssel kell számolni. A pandémia jelentősen nem befolyásolta a munkát, a költségek azonban itt is emelkedtek, a kevés gyümölcsre pedig biztosan lesz vevő…

Az Európai Bizottság május 3-ai döntésével a „Nagykunsági szilvapálinka” védett elnevezés lett az Európai Unióba. A „Nagykunsági szilvapálinka” előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával, és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet. A Nagykunságban történelmi tradíciói vannak mind a szilva termelésének, felhasználásának, mind kereskedelmének. A termőterületen a legnépszerűbb fajták a Besztercei és a Vörös szilva…

Évszázadok óta várja a megfáradt, éhes utazókat a Hortobágyi Hídi Csárda, része a világörökségnek. A csárda konyhája páratlan, mert csak a pusztában nevelt szürkemarhák, bivalyok, rackák és mangalicák kerülhetnek be. A csárda magyaros ételekkel és italokkal, valamint élő cigányzenével várja a hozzánk betérőket…

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – május 7., péntek, 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább