Keserédes riport a világhírű mátészalkai aszaltalma-gyárról

A mátészalkai Nobilis-üzem volt kedden A Hely helyszíne, a Kossuth Rádión hallható klasszikus riportműsor egy olyan családi vállalkozást mutatott be, amely vezető beszállítója a hazai és nemzetközi müzligyártóknak. Az aszaltalmagyárat a család lelke, az édesapa Novák Tibor álmodta meg és vezette sikerre, aki igazi lokálpatrióta volt – sajnos csak volt… A riportban Farkas Erikának még boldogan mesélt felnőtté váló vállalkozásukról és mutatta be izgatottan a gyárat, a műsor adásba kerülését azonban már nem élhette meg, a koronavírus őt is elragadta.
 

A Mátészalkán működő Nobilis-üzemet Novák Tibor alapította 29 évvel ezelőtt. A szabolcsi gyümölcsökre, az almára, szilvára, meggyre, dióra alapozott családi vállalkozás alapjainak letétele egészen a rendszerváltásig nyúlik vissza – ekkor vásárolta meg Tibor a saját házára felvett hitelből a gyárat. Az aszalás technikáját otthon a sütőben kezdték próbálgatni és már ekkor kísérleteztek az ízekkel. Később folyamatosan tanultak és tökéletesítették termékeiket, amikor pedig nemzetközi piacra is léptek, már komoly technológiai feltételeknek tudtak megfelelni.

Amerikából a 2000-es évek elején keresték meg őket, mára a ropogós almachipsek, a belga csokiba mártott aszalt gyümölcsök a világ legigényesebb piacaira jutnak el. Tudják, mi kell az amerikaiaknak, milyen a japán ízlés, vagy mi az angol királynő kedvence. A hazai kereskedelmi igények kielégítése mellett ugyanis szállítanak – többek között – Amerikába, Kanadába, Dániába, Spanyolországba, Oroszországba és Japánba is.

Novák Tibor elkalauzolta a gyárba is A Hely riporterét. Farkas Erika le volt nyűgözve az illatoktól, a monumentális gépsoroktól, a profi csapattól. Az üzemben éves szinten 4 ezer tonna almával dolgoznak, 10 kilogramm almából 1 kilónyi szárított alma lesz. A gyümölcs héja és magháza sem megy kárba, pálinkába ezek is kiválóak.

Novák Tibor szerint sikerük titka abban rejlik, hogy egészséges élelmiszereket gyártanak, jó minőségben, innovatív és hatékony módon, ráadásul hiba nélkül. „Tökéletes árut állítunk elő, ennek köszönhetően vagyunk meghatározó beszállítói, partnerei a Magyarországon illetve nemzetközi szinten müzli vagy müzliszelet gyártásával foglalkozó vállalkozásoknak már 20 éve” – mesélte boldogan a férfi.

A felnőtté váló családi vállalkozást azonban Tibor már nem tudja tovább nevelgetni, a családfő a márciusban felvett riport adásba kerülését nem élte meg. A nemrég koronavírusban elhunyt Novák Tibor azonban küldött még egy levelet A Hely szerkesztőségének, amelyben arról írt: miért maradt szülőföldjén, miért ragaszkodott Mátészalkához, ahonnan különleges termékeikkel azóta már a világot látják el. A válasz a miértre röviden: mert igazi lokálpatrióta volt.

A Hely keddi riportját ITT lehet visszahallgatni:

Hallgassa meg!

 

Videó ajánló

Olvasson tovább