Regényes történelem: Ad Flexum castrumától az Óvári várig

Az április 30-i adás tartalmából.
 

Mosonmagyaróvári vár története a kezdetektől az 1700-as évek végéig.

Területén egykor római katonák jártak, megfordult ott Mátyás király és raboskodott ott a lőcsei fehér asszony is. Épülete ókori római emlékeket is őriz, bár az kérdés, hogy Ad Flexum castruma, pontosan hol is volt.
A mosonmagyaróvári vár építése a XIII. században kezdődött, hadászati jelentősége azonban a török időkben olyannyira megerősödött, hogy olasz hadmérnökök irányításával meg is erősítették.
„Ekkor építették ki azt a védelmi rendszert, ami egészen a XIX. századig, tehát a napóleoni háborúkig fennállt és akkor építették a földvédelmi sáncokat a vár köré és a város köré is. „
Mosonmagyaróvár vára az évszázadok alatt többször cserélt gazdát és számos változáson ment át, míg mai arculatát megkapta. Regényes történelem című műsorunkban az Óvári vár történetével ismerkedhetnek meg a kezdetektől az 1700-as évek végéig.

Hallgassa meg!

Regényes történelem – Kossuth Rádió – április 30., péntek, 20:35

Szerkesztő-műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Mosonmagyaróvár, 2017. május 19. A mosonmagyaróvári vár hídja és bástyája 2017. május 18-án. A várat a Nemzeti Várprogram támogatásával 1,3 milliárd forintból felújítják. Az ősszel kezdődő munkával várhatóan 2019-ben végeznek. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Videó ajánló

Olvasson tovább