Napközben: Munkafüggők

A május 3-i adás tartalmából.
 

. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a várható élettartam növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Egyes álláspontok szerint a mesterséges intelligencia megmentheti az egészségügy jövőjét, de hogyan?

A munkán kívül nem igazán törődnek mással: elhanyagolják a társas kapcsolataikat, saját magukat és az egészségüket is, a gondolataik szinte kizárólag a munka körül forognak és irreálisan magas elvárásaik vannak magukkal és másokkal szemben. Ők a munkafüggők. Ezt a problémát sokszor nehéz felismerni, hiszen a társadalmunkban a munka hasznos és fontos tevékenységnek számít, így aki sokat dolgozik, azt általában a környezete szorgalmasnak, céltudatosnak, sikeresnek látja. De hol van az egészséges határ, amit nem jó átlépni?

Katasztrófavédelmi rovatunkban a tűzoltók napjával foglalkozunk.

Új kutatási projekt indul az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok terjedésének monitorozására és a lakosság segítségét is kérik.

A baba testközelben való hordozása – hordozókendőben vagy más textil hordozóeszközben -, azon túl, hogy tehermentesíti a szülő karját, számos előnnyel járhat a baba számára is. Megfigyelések szerint a hordozás erősíti a kötődést az anya (vagy az apa) és a csecsemő között, és ezzel összefüggésben csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát. Hétfőn kezdődik az Európai Babahordozási Hét.

Komatálakkal építenék újjá a kapcsolatokat Halápon. Családi, baráti kötelékek megerősítésére indítana útjára a tíz komatálat a Gyermekekért Közhasznú Egyesület.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió –  május 3., hétfő, 9:07

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább