Hajnal-táj: Szomolyán virágzik a cseresznye

Az május 1-ji adás tartalmából.
 

Tucatjával, sőt néhol százszámra hullanak a vaddisznók Nógrádban – arat a sertéspestis okozta pusztulás, s míg az emberi járvány ellen mind több vakcinát találunk, a sertéspestisre egyelőre nincs vakcina, sem orvosság. Óriási károk jelentkeznek a vadásztársaságoknál, amit megfejel a farkasok okozta pusztítás is.

Ötven évvel ezelőtt rendezték meg az első vadászati világkiállítást hazánkban, erre emlékezve ebben az évben újra felénk fordul a természetszeretők, a vadászok és a horgászok figyelme. Az ország keleti régiójának központi helyszíne Vásárosnamény lesz, ahol Kiss B. Zoltán vadász, tulajdonos elképzelése szerint valósul meg a világ nagy tájegységeinek makettkiállítása.

Zöldell már a karcagi határ. Kunság mezején már mutatja magát a búza, amelyet majd Páter, Pál környékén ért kalászként takarítanak be, és amely életet ad a következő esztendőre. Istent, az időjárást és a hozzáértő gazdákat kérték egyházi és agrárvezetők, hogy tegyenek meg mindent a következő termésért, amelyből majd tizenötmillió szemet a Magyarok Kenyere-program keretében a rászorulókhoz is eljuttatnak.

Szomolyán virágzik a cseresznye, gyönyörűen pompázik ilyenkor a település. Bár a szélsőséges időjárás nem kedvez a fáknak, a fagykár elkerülte a gyümölcsöst. A helyi Idegenforgalmi Egyesület tagjai az oltalom alá helyezett gyümölcsből sütöttek több száz rétest, hogy ezzel is segítsék a covid osztályon dolgozókat Egerben és Mezőkövesden.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – május 1., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább