Hajnal-táj: Egyre nő a száma a sakáloknak Magyarországon

Az április 29-i adás tartalmából.
 

Két árva medvebocs felosztotta a turistautat Erdélyben: az egyik a Szent Anna-tóhoz vezető országúton, a másik a Bálványosfürdő felé vezető országúton koldul. Sajnos sikerrel. Bár úton-útfélen ki van táblázva a turisták által gyakran látogatott régió olyan felhívásokkal, mint Ne etesd a medvét, ha azt akarod, hogy éljen!”, mégis megállnak az autók a rengetegben, és miközben filmezik a vadakat, ételt dobnak ki nekik.

Egyre nő a száma a sakáloknak, vagy közismertebb nevén a nádi farkasoknak Magyarországon. Szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ennyi aranysakál az ország területén. Egyre több a lakossági bejelentés is.

Önkéntesek számoltak fel illegális hulladéklerakót Vértesszőlős határában. Az akcióban egy civilekből alakult tatai szervezet, és a lakosság vett részt. A területen évek óta okoz gondot a szabálytalanul elhelyezett szemét, a takarítást már nem győzte egyedül az Önkormányzat.

Vasi Zöld Kosár néven indult el az a kezdeményes, mely összehozza a helyi termelőt és a vevőt úgy, hogy az még a járványügyi előírásoknak is megfelel. A sajtot, hús-, és pékárut, zöldséget ugyanis önkéntesek veszik át a termelőktől egy előzetes rendelés alapján, majd kosarakba téve még aznap adják át a friss árut a vevőknek. A kezdeményezés még csak 3 hete indult, de már egyre népszerűbb.

Különleges biofarm alakult Demjénben, amely a hazai MyFarm hálózat tagja. A 7000 nm-es területen minden zöldség megterem, de jövőre már tyúkokat is tartanak és tojást is árulnak majd. Bevételük 10%-ával Eger környéki szervezeteket, nagycsaládosokat támogatnak, most hetente több alkalommal tojással és zöldséggel lepik meg a Családok Átmeneti Otthonának lakóit.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – április 29., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Budapest, 2010. augusztus 28. Aranysakál (Canis aureus) áll kifutójában a Szegedi Vadaspark újonnan átadott, 27 millió forintból épült részlegében, ahol a Kárpát-medence élővilágával, többek között szürke farkasokkal, aranysakállal, vidrával, számos ragadozó és vízimadárral találkozhatnak a látogatók. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Videó ajánló

Olvasson tovább