Hajnal-táj: A hideg tavasz kissé megviselte a madárvilágot

Az április 27-i adás tartalmából.
 

A hideg tavasz kissé megviselte a madárvilágot, például azok a fecskék sem tudták előnyre fordítani gyors érkezésüket, akik először jöttek meg az idén. Rikli Ferenc Benke Szabolcs madarásszal beszélgetett a Balaton parti Fenékpusztán, ahol madármenhely és gyűrűző állomás működik.

A tavasz hagyományosan a kutyaiskolák beindulásának időszaka. Szakemberek azt mondják, hogy bár van előrelépés, mégis még mindig nagyon sok gazda nem tartja fontosnak a kutyája képzését. Pedig a kölyök kortól való tanítással a későbbi viselkedési gondok megelőzhetők lennének és nem utolsósorban a kutya is sokkal jobban érezné magát.

Rendszeresen razziáznak az állatmentők Gyöngyös problémásabb területein. Sok kutya kóborol az utcán a nem megfelelő körülmények miatt. Van, ahol nincs kerítés, azért szöknek ki vagy éppen éhesek az ebek. A gyöngyösi gyepmesteri telepet működtető Új Nap Egyesület folyamatosan dolgozik azon, hogy a város kritikusabb területein csökkenjen az utcán kóborló ebek száma.

Szőlőskertek királynője, Cegléd szépe, és az Ezeréves Magyarország emléke mind olyan szőlőfajták, amelyeket Mathiász János szőlőnemesítő kísérletezett ki és a mai napig keresetettek. A világhírű magyar szőlész-borász több ezer szőlő fajtát nemesített, legnagyobb fajtáit mind a mai napig termesztik, és a Magyar Nemzeti Fajtajegyzéken szerepelnek. Bozsik gazda rovata.

Az elmúlt hetek hideg időjárása komoly kárt tett a gyümölcsösökben, különösen a kajszi sínylette meg a mínusz fokokat. Ugyanakkor úgy tűnik a szőlő megúszta a hideget, legalábbis, ami a villányi, a dél-balatoni és az egri ültetvényeket illeti.

Három kedvezőtlen hatás is érte az utóbbi egy évben a baromfi ágazatot. A koronavírus járvány, az egekbe szökő takarmányárak és a madárinfluenza megjelenése. A madárinfluenza megbetegedések területén volt egy két hónapos kedvező időszak, ám nemrég egy nádudvari pulykatelepen közel 12 ezer szárnyast kellett megsemmisíteni. Európát sem kíméli a madárinfluenza, sőt: más országok nagyobb veszteségeket szenvednek. Ám ez sajnos kihat az egész ágazatra, sőt még a hazai fogyasztói árakra is.

Az állattartás számára komoly problémát jelent a világszerte tapasztalható 30-50%-os takarmány drágulás. Az áremelkedés a hazai tojástermelőket, állattenyésztőket, vágóhidakat és feldolgozó üzemeket is sújtja. Tovább súlyosbítja a helyzetet az üzemanyag, energiahordozó és árfolyam miatti költség növekedés, valamint a hús ágazatokban az afrikai sertéspestis -, illetve a baromfiinfluenza váratlan fellángolása is világszerte. A hazai hústermelők és kereskedők tapasztalatainak, valamint a már meglévő illetve a következő időszakban várható húspiaci drágulásnak Gárdonyi Eszter nézett utána.

Kevesen tudják, hogy Magyarország – Olaszország, Spanyolország és Franciaország mellett – egyike Európa legnagyobb szarvasgombagyűjtő területeinek, de hazánkban még mindig kevéssé ismerik igazán. Pedig egy-egy ételre ráreszelve különleges fogást varázsol. Ezt a fűszergombát használja az Erdőkerülő csapata, amellyel különböző saját termékeket is készít szarvasgombával, többek között vajat, camembert, sőt és olajat is.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Hajnal-táj – Kossuth – április 27., kedd, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább