Hajnal-táj: A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától számította

Az április 26-i adás tartalmából.
 

Bár még zárva van a járvány miatt a keszthelyi Georgikon majormúzeum, már a nyarat tervezik. A pandémia alatti bezártság után olyan táborokat kínálnak majd a gyerekeknek, ahol megismerkedhetnek az ősi magyar állatfajokkal és megtanulhatják az állattartás fortélyait is.

Hallgassa meg!

Ki a bor miatt, ki a gyógyvizéért, ki az épített örökségért választja az Egertől 5 km-re található Egerszalókot. Évről-évre egyre többen keresik fel a kétezer lakosú Heves megyei települést, s vannak, akik aztán itt is vesznek házat. Az „Ahol jó élni” sorozatban Egerszalókot mutatjuk be.

Hallgassa meg!

Egyre népszerűbb a Falusi CSOK Somogy megyében. Felpörgette a somogyi kistelepülések ingatlanpiacát a Falusi CSOK. A Kaposvár közeli Hetesen több mint 10 év után elindult a telkek értékesítése, de van olyan falu, amely plusz kedvezményekkel csábítja a fiatal családokat.

Hallgassa meg!

Japán cseresznye fajták az ELTE Füvészkertjében. Most virágoznak a japán cseresznye fák is, és az európai cseresznye fák is. Ha ilyenkor választunk a faiskolában virágzó, konténeres fákat, akkor nem fogunk csalódni, mert látjuk az adott, különleges virágú fajtát. Orlóci László botanikus tanár kalauzol a japán cseresznye fajták világában. Bozsik gazda rovata.

Hallgassa meg!

A megújuló vidék, megújuló agrárium program során több milliárdos fejlesztési lehetőséghez juthat a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Így többi között az állattartó telepek megújítására, a gyümölcs- és gyógynövény ültetvények telepítésére, a kertészetek és a gomba előállító üzemek fejlesztésére is jut pénz. De mit jelenthet ez a gazdálkodóknak?

Hallgassa meg!

Bátorligeten évszázadok óta tartanak állatokat. Fekete György, húsértékesítésű szarvasmarhát tart, saját termesztésű takarmányon, nem tartja rossz értékesítésnek ebben a pandémiás helyzetben a török piacot.

Hallgassa meg!

Őrségi téli pihenőjük után visszatértek a magyar tarkák a Kőszeg-hegyaljára. Az Őrségi Nemzeti park Igazgatóság által nemrég rekultivált területeken az a dolga a szarvasmarháknak, hogy tavasztól őszig, legeljék, tapossák az inváziós növényeket. Így egy-két év alatt rendbe lehet tenni a legeltetéses területeket. A tavalyi kísérleti év után most 40 állat segít az őshonos élővilág fenntartásában.

Hallgassa meg!

A hétvégén volt Szent György napja. A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától számította. E napon történt az állatok első kihajtása is téli szálláshelyeikről. A Bükki Nemzeti Park is kihajtotta 300 egyedből álló szürke szarvasmarha gulyáját, és borzdereseit, amely jelentős a természetvédelmi kezelés szempontjából is.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 26., hétfő, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább