Hajnal-táj: Csokoládé artisztika

Az április 24-i adás tartalmából.
 

Az erdő egy égig érő tanterem – vallják az Egererdő Zrt. munkatársai, akik a tavasz beköszöntével számos szabadtéri ismeretterjesztő programot kínálnak. Szabadulj ki a múzeum fogságából címmel szabadulójátékot indítottak a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban.

Négy sítanpálya építéséhez összesen 68 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyújt az Aktív Magyarország Program keretében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda. Novemberig Székesfehérváron, Keszthelyen, Miskolcon és Agárdon épülnek műanyag borítású tanpályák, mintegy 230 millió forintos beruházással.

125 éve, a millennium tiszteletére hozták létre a nagykanizsai Sétakertet. Bár a városban mindig számon tartott hely volt, az elmúlt évtizedekben sokat vesztett egykori fényéből. A fák elöregedtek, s foghíjassá vált a 3,5 hektáros terület, de az itteni képzőművészeti alkotások is gondozást igényelnének. Most a Via Kanizsa, városüzemeltető társaság kezdett felújításokba.

Az agrártárca több intézkedéssel is támogatja a tanyás térségek sajátos értékeinek megőrzését, valamint a tanyán élő emberek életszínvonalának és gazdálkodási feltételeinek javítását. Emellett igényelhető a tanyákra is kiterjedő falusi csok. Vásárosnaményhoz – a nyírségi homokdombok felől – két tanya is tartozik. Különösen a Perényi tanya vonzó a fiatalok számára, az idősek pedig ragaszkodnak az ősi portához. Természetesen ez feladatot is jelent az önkormányzatnak.

Kajszibarack 01. rész. Virágzás előtt. Fagykár előtt. A 2020-as évjáratban tavasszal, hasonló fagykár érte a legtöbb kajszibarack ültetvényt, mint az idén. Bálint László hobbikertész kertjében, Dunakeszin beszélgettem még a virágzás előtt, a metszéssel összefüggésben. A kajszibarackon a rövid termőrészeken korábban virágzik a fa, mint a hosszú termőrészeken. Az eltérés öt-hét nap is lehet. Ha így alakítjuk ki a fát, akkor olyan lesz, mintha két virágzási időnk lenne.

Készülnek a nyitásra országszerte a terasszal rendelkező vendéglátó helyek.

A cukrászok körében is unikálisnak számító csokoládé artisztika kurzuson vehettek részt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester képzésének hallgatói a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének együttműködésével. Bár az elkészült alkotások nagyon látványosak, a kurzus célja mégis az volt, hogy a hallgatók minél több módját megismerhessék a csokoládé megmunkálásának.

Az idén 40 éve hogy elkészült a VUK cimű rajzfilm, Dargay Attila tervezésében és rendezésében. A nemzetközi hírű rajzfilmrendező Nyékládháza (akkor még Mezőnyéknek hívták) szülötte. A kisváros az évforduló alkalmából mese-teret rendezett a VUK meséből.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 24., szombat, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább