Hajnal-táj: Az idei fagyok komoly kárt tettek a kajszi-és az őszibarackosokban

Az április 23-i adás tartalmából.
 

Hamarosan nyit a Tisza-tó legújabb csodája: új látványosság vonzza a turistákat Kiskörére. Nemsokára átadják a tavaly megújított és kibővített kikötőben a nádasba telepített színes lábasházakat és közöttük az összefordított csónakokra emlékeztető formájú kilátót, a Tisza-tó egyik legszebb látképével.

Hallgassa meg!

Újabb 12 km hosszan telepített vadprizmákat a Vérteserdő Zrt., ezzel tovább csökkentve több forgalmas útszakasz vadgázolásos baleseteinek kockázatát. A 2015-ben 2016-ban tapasztalt kiugró adatok hatására döntött úgy az erdészet, hogy a baleset-megelőzést szem előtt tartva, több ütemben és saját költségen telepíti az eszközöket.

Hallgassa meg!

Hazánkban 76 ezer ha a gyümölcstermő terület nagysága. Az idei fagyok az ország déli részén és a Dunántúlon komoly kárt tettek a kajszi-és az őszibarackosokban . Ami reményre adhat okot: Évek óta egyre inkább megfigyelhető az az időjárási anomália , hogy Észak- és Kelet Magyarországon közel egy hónappal később virágoznak a gyümölcsösök, mint a Dunántúlon és délen , így itt még megmenekülhet a kajszibarack egy része is. Jobb esélye van a cseresznyének, a szilvának is . Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében- ahol az alma és a meggy jelentős része terem- ha nem lesznek fagyok és sikerül a fagy elleni védekezés – még lehet egy jó termés. Az előrejelzés szerint hét végén lehűlés várható, így valószínűleg akik tehetik, védekeznek a fagy ellen a gyümölcsösökben.

Hallgassa meg!

4100 családnak ad vetőmagot a Katolikus Karitasz országszerte. Az Egri Főegyházmegyéből 2012-ben indult program öngondoskodásra sarkallja a hátrányos helyzetű vagy mélyszegénységben lévőket. Az Egri Főegyházmegyében saját forrásból is kiegészítik a programot és paradicsom, paprika palántákat, valamint vetőburgonyát is osztanak a magok mellé idén 1400 családnak.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 23., péntek, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább