Hajnal-táj: A hónap elején közel 200 hektáron égett a nádas a Kis-Balatonnál

Az április 22-i adás tartalmából.
 

Látogatóközpontot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a déli Balaton parton, ahol majd a Nagyberek sajátosságait, élővilágát, történetét tudják bemutatni. Fonyód-liget határában már készül maga az épület, amihez egy 400 hektáros nemzeti parki terület is tartozik. A látogatóközpont maga az őszi hónapokra készülhet el, a külső bemutatóhelyek egy következő fázisban valósulnak majd meg.

Hallgassa meg!

A hónap elején közel 200 hektáron égett a nádas a Kis-Balatonnál. A tűz okait nem tudják, az azonban tény, hogy a hüllők, kétéltűek állományában komoly kár keletkezett, a természet azonban lassan regenerálódni fog. Legutóbb öt évvel ezelőtt volt ilyen jellegű tűzeset a Kis-Balatonnál.

Hallgassa meg!

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal – helyi méhészek jelzései alapján vizsgálták meg a növényeket és megállapították, veszélyesek, így öt esetben is a repcetáblák megsemmisítését rendelték el. Egyelőre annyi biztos, a kimutatott növényvédőszer-maradvány szabálytalan növényvédelem eredménye.

Hallgassa meg!

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a mai Föld napja apropóján különleges kezdeményezésbe fogott, és arra bíztatja a gazdálkodókat, termelőket és mindenkit, akinek fontos kert, hogy a tavaszi vetések idején különleges, virágos sávokkal tegye sokszínűbbé kertjét, szőlőjét, vagy éppen szántóit. Az ok, vagyis inkább az alapkoncepció egyszerű: a mezőgazdasági növények sokfélesége élelmiszerellátásunkhoz is nagyban hozzájárul.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 22., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább