Vers napról napra - 16. hét

Az április 19. és 25. közötti adások tartalmából.
 

Április 19., hétfő:
Holokauszt emléknap
A varsói gettólázadás (1943. április 19.) kitörésének évfordulója alkalmából az izraeli kormány döntése értelmében minden évben megemlékeznek a második világháború 6 millió zsidó áldozatáról. Az emlékezés már túllépett Izrael határain és szerte a világban a kegyetlen fájdalom napja lett a Holocaust Emléknap.
– Erőltetett menet
– Járkálj csak halálra ítélt
Radnóti Miklós verseit Básti Lajos és Kálmán György mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Poór István/Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Április 20., kedd:
Bella István
“Lehet, könnyelmű tékozlásom szétfoszlik a földi magasban, de egy maroknyi tisztaságot, egy marék tüzet viszek magammal.” – Bella István.
– Köszönöm
– Kettős sötétben
– Igék és igák
A költő verseit Szegvári Menyhért és Vallai Péter mondja el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Poór István/Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Április 21., szerda:
Utassy József
„Írni arról kell ami nincs! Mert ami nincs, vallom, lehetne! Erre tanított a bilincs: Az ami van muszáj szerelme.” – Utassy József.
– Piros
– Pokoli némber
– Dal az elmúlás fenyveséről
Utassy József verseit Szersén Gyula mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Poór István/Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Április 22., csütörtök:
A Föld napja
Ma van a Föld napja. A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
– Rába György: Égboltok
– Fekete István: Nádas
Vargha Gyula, Rába György és Fekete István verseit Horváth Sándor, Dunai Tamás és Kohut Magda mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Poór István/Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Április 23., péntek:
Czigány György
„Ezt az országot egyszerűen kell szeretni, mint gyermeket aki vérünkből való.” – Czigány György.
– Helyszínelés
– Fények a vizen
– Vándordal
Czigány György verseit a költő, Papp Zoltán és Kulka János mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Poór István/Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Április 24., szombat:
Jékely Zoltán
„Jékely Zoltán költészetében elemi természetességgel kaptak szerepet veszendő szavak és kifejezések, az eleitől örökbe kapott és tudatos biztonsággal használt erdélyi magyar nyelv az ő költészetében éltető erőt jelentett.” – Pomogáts Béla.
– Pisztángbalett
– Kicsi szamosi óda
– Új évezred felé
Jékely Zoltán verseit Sörös Sándor, Tomanek Nándor és Molnár Piroska mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Poór István/Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Április 25., vasárnap:
Farkas Árpád
„Farkas Árpád lírája egyetemes mondanivalóval bír, legyen szó hazáról, szerelemről, emberi tartásról, költészetről vagy „másnapos énekről”, bármilyen korban és generációnak ajánlott. – írta költőről az Irodalmi Jelen folyóirat.
– Törvény
– Határátkelés
– Erdei ház
Farkas Árpád verseit Balkay Géza, Galkó Balázs és Papp János mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Poór István/Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth –  április 19-25. között, 20:27

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább