Hajnal-táj: Országszerte egyre több kezdeményezés születik a fecskeállomány védelmében

Az április 19-i adás tartalmából.
 

Csaknem száz madárodút helyezett ki az Egererdő Zrt. az Eger környéki erdőkben. 2021-ben hazánk ad otthont az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításnak, mely szeptemberben fog megvalósulni Budapesten és több vidéki helyszínen. Az őszi világkiállítást számos kapcsolódó program előzi meg. Ennek egyike az országos madárodú-program. Ehhez csatlakozva tanösvények mentén és óvodák, iskolák udvarán lehet majd megfigyelni a madarakat.

Még egyesek leverik a fészkeket, mások kifejezetten a fecskéknek terveznek házat. Országszerte egyre több kezdeményezés születik a fecskeállomány védelmében. Ezen települések sorához csatlakozott most Tata városa, ahol civil adományokból épült meg az első fecskehotel, néhány száz méterre az Öreg-tó partjától.

A homokos, laza szerkezetű talajokra most ideálisnak mondható az időjárás, hiszen a szakaszosan lehulló csapadék kellő nedvességet biztosít a tavasziak vetéséhez, még akkor is, ha a talaj hőmérséklete nem engedi a vetőgépeket a földekre. Optimális körülmények között elvégzett esetén lehet jó termést remélni, mert egyébként kidobott pénz, szokták mondani. Ezt sem véletlenül hangoztatják a gazdák, ugyanis régen tapasztalt vetőmag áremelkedésről beszélnek.

Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás adja a legnagyobb kihívásokat napjainkban a mezőgazdaságnak, ezért erőteljes a törekvés a szakemberek részéről a többi között a víztakarékos, nedvesség-visszatartó technológiák alkalmazására, és a korábbiaktól eltérő vetési módokkal történő kísérletezésre – hangzott el az agroinform webináriumán. Az online konferencián téma volt még klímaváltozás és az arra a adható lehetséges mezőgazdasági válaszok, valamint a meteorológiai előrejelzések adta lehetőségek.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – április 19., hétfő, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább