×

Szombat reggel: Drótszobrok

Az április 17-i adás tartalmából.

Tegnap volt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Miképp tudja egy diák elképzelni, megérteni, felfogni, hogy mi az a holokauszt? Hogyan lehet emlékezni az áldozatokra egy általános iskolában? Rendhagyó online oktatóanyagot készített egy szombathelyi történelemtanár.

A járványügyi helyzetre való tekintettel ebben az évben is elmaradnak a határon túli magyar színházak egymásnál való vendégszereplései. A nemzeti emléknapra Vajdaságban módosult programmal kerül sor. A vajdasági színházak egymásnál vendégszerepelnek. A cél egy folyamatos kommunikáció kialakítása a társulatok között, amelynek remélhetőleg a jövőben is lesz folytatása.
A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának ítélte a 2020-as Év Levéltára díjat a Magyar Levéltárosok Egyesülete. A bíráló bizottság egyhangú döntésével a magas színvonalú az egyetem polgárait segítő szakmai és kutatómunkát ismerte el a díjjal.

Megmenekült a pusztulástól Magyarország legnagyobb alapterületű hegyi romvára. A Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében restaurálták és tették biztonságosan látogathatóvá a szádvári romvárat. Megerősítették a falakat, kilátópontokat, pihenőterületeket, sétautakat, gyilokjárót, lépcsőt építettek, valamint a vár történetét bemutató információs táblákat helyeztek el.
Az Országos Kékkör, Kéktúra útvonal nem csak hegységeket érint. Három önálló túraútvonalból áll össze és ennek egyik része az Alföldi Kéktúra, ez a szakasz megközelítőleg 870 kilométer hosszan Szekszárdtól Kisvárdáig vezet. Az Alföldi kör elhalad Debrecen mellett is, a várostól keletre található Erdőspuszták, az impozáns hármashegyi kilátó és a fancsikai homokbuckák vidékén…

Ötödik alkalommal vitt segélyszállítmányt a héten a vasi megyeszékhely horvát partnertelepülésére a földrengés sújtotta sziszekbe a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A tartós élelmiszerek mellett tíz millió forintnyi építőanyagot is szállítottak a helyszínre., ahol a járvány miatt rendkívül lassan és nehézkesen megy a helyreállítás.
„Színház járvány idején” címmel jelent meg a Nemzeti Magazin tematikus online kiadása. A Nemzeti Színház lapja azt a kérdést járja körül, hogy milyen szakmai és művészi, közösségi és egyéni stratégiák alakították a színházak életét az elmúlt egy esztendő során.

Április 17-én van a cirkusz világnapja. A járvány miatt mint sok más ágazat a hazai cirkuszok is nehéz helyzetbe kerültek, a művészek a nyitásra várnak , hogy végre találkozhassanak a közönséggel. Mennyire viselte meg a pandémia a cirkuszművészetet, miként látja a jövőt az Európai Cirkusz Szövetség?

A Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium végzős diákja Verkmann Dávid végzett az első helyen a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi tanulmányi verseny országos döntőjében , így ő képviselheti Magyarországot a Nemzetközi Földrajzi Olimpián Isztambulban, amit a járvány miatt online rendeznek meg augusztusban.

Kihirdették a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit. A magyar fotóriporteri szakma legnagyobb hazai seregszemléjére több mint kétezer nevezés érkezett, ebből választotta ki a nemzetközi zsűri a legjobbakat. A közmédia fotóriporterei idén is taroltak, több kategóriában is az első helyen végeztek.

Nagyon sok művész készít drótszobrot de egy barcsi mester technikája idehaza bizonyosan, de tán a világon is egyedülálló. Legalább is nem tud arról, hogy rajta kívül más 2-3 mm vastag acélhuzalból kisebb nagyobb darabok összehegesztésével készítene akár monumentális méretű alkotásokat például egy három és fél méter magas kentaurt.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – április 17., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább