Napközben: Soha nem volt olyan kevés nyelvvizsgázó az elmúlt tíz évben, mint 2020-ban

Az április 19-i adás tartalmából.
 

Soha nem volt olyan kevés nyelvvizsgázó az elmúlt tíz évben, mint 2020-ban – ezt mutatják az Oktatási Hivatal statisztikai adatai. A járvány kihat a nyelvtanulási kedvre. Vajon bevált-e az online tanulási forma? Mennyien választották az online nyelvvizsga nyújtotta lehetőséget?

2021. április 19-23. között rendezik meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között.

Koronavírus-infó: Dr. Merkely Bélával.

Harmadszorra is elindult az Etesd a dokit kezdeményezés. A csoport célja, hogy az egészségügyben dolgozóknak segítsenek, akik most fokozott veszélynek és terhelésnek vannak kitéve – orvosoknak, ápolóknak, idősgondozóknak.

Katasztrófavédelem-blokk – erdőtüzek. Magyarországon nem fordulnak elő a trópusi és boreális régiókkal összehasonlítható nagy kiterjedésű, kontrollálatlan vegetációtüzek. Mégis a tavaszi és nyári időszakban szinte napi rendszerességgel adnak hírt kisebb-nagyobb erdő- és vegetációtüzekről. Az erdei tüzek során nem csak a faállomány, hanem a teljes erdei életközösség veszélyeztetett.

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont vezette azt a kutatócsoportot, amely vizsgálta a parti szűrésű kutakból származó csapvizek összetételét Budapesten és környékén. Az átfogó, célzott vizsgálat eredményeit a Journal of Water Process Engineering című rangos nemzetközi szaklap legfrissebb számában mutatták be a kutatók. Tanulmányuk szerint a csapvizekben kimutatható rendkívül alacsony gyógyszer-koncentrációnak nincs humánegészségügyi kockázata, a vegyületek jelenléte ugyanakkor figyelmeztető jel a szakemberek számára.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül pályázatot nyert a Szent István Egyetem és a SZKALA Borászok és Szőlészek Polgári Társulása. A DUNAVIN projekt célja a kulturált, minőségi borfogyasztás népszerűsítése, a Duna-menti kisebb borászatok összefogásának, piacra jutásának erősítése a szlovák-magyar határmenti térségben, valamint képzési anyag biztosítása a borászatoknak mind szakmai mind marketing téren.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatva!

Napközben – Kossuth Rádió –  április 19., hétfő, 9:07

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Bak Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább