Hajnal-táj: A szegedi Móra Ferenc Múzeum érmegyűjteménye a Dél-Alföld kiemelkedő tudományos értéke

Az április 17-i adás tartalmából.
 

A szegedi Móra Ferenc Múzeum érmegyűjteménye a dél-alföldi térség kiemelkedő tudományos értéke, bár a pénzek, kivált ha aranyből készültek, jelentős anyagi értékkel is bírnak. A Múzeum pénz- és éremgyűjteményének vezetője, rendezője, a gyűjtés irányítója három évtizeden át Nagy Ádám numizmatikus volt. Munkássága előtt tiszteleg a múzeumi tanulmány kötet.

Bár a vírushelyzet miatt külső látogatókat nem fogad a szolnoki Damjanich Múzeum, a néprajzkutatók, a történészek és a régészek számos olyan tevékenységet végeznek, amelyekre épp most jut idő. Kutatásaikhoz nyújt segítséget a múzeum szakkönyvtára.

Milliós károkat okoznak a hódok a Maconkai víztározó környékén, egyes példányok még a városi parkokba is bemerészkednek, és megrágják a fák törzsét. A népszerű horgászparadicsomban komoly bosszúság ez, ráadásul akad más is, ami a halállományt is gyérítse. A városból kilátogató turistáknak azonban érdekes és szép ez a természeti sokszínűség.

A tél egy-egy elkésett rohama ellenére is ébred a természet a Kis-Balatonnál. S bár egyelőre a járványhelyzet miatt nem látogathatók a térség kiállítóhelyei, attrakciói, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál ugrásra készen várják a pillanatot, amikor végre ismét fogadhatnak látogatókat.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 17., szombat, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább