Hajnal-táj: Sokan kerékpároznak a Tisza-tó körül

Az április 16-i adás tartalmából.
 

Védett élőhely Tisza Pannon RTV
A Tisza Ukrajnából ered és öt országon folyik keresztül, köztük Szerbián is, ahol aztán Vajdaság közepénél, Titelnél a Duna ömlik. Több mint 50 őshonos halfajnak ad otthont, emellett pedig a tiszavirágzás is egyedi látványt nyújt évről évre. A Tisza mente pedig népes élőhelynek számít, hiszen különféle madaraknak, valamint emlősöknek nyújt otthont. Riporter/narrátor: Korom Sarolta

Hallgassa meg!

Hajnali csali 
Még művelés alatt állt a szécsényi kavicsbánya-tó, amikor 1973-ban néhány lelkes horgász horgászegyesületet alakított azon. A Petőfi Horgász Egyesület taglétszáma az idő múltával napjainkra több mint 300-ra bővült, a 18 hektáros vízterület partvonala pedig a kavicsbányászat beszüntetését követően a horgászok környezetszépítő munkájával tájba illő, szép környezetté változott. Az Ipoly folyó mentén elterülő tó ma már nem csak a helyiek kedvelt horgászhelye, s a családos horgászturizmusnak is terepévé vált. Hajnali csali a nógrádi Szécsényben, Tarnóczi Lászlóval…

Hallgassa meg!

Kapitális harcsa a Körösökön 
A háta is fájt a horgásznak, míg kifogta a kapitális harcsát…nem mindennapi méretű harcsa került ugyanis horogra a napokban a Hármas-Körös gyomai szakaszán. A 78 kilós és 213 centi hosszúságú hatalmas ragadozót csónakból fogta egy tapasztalt helyi horgász. A horgász szerette volna szabadon engedni a halat, ennek érdekében nagyon hosszú ideig próbálkozott azzal, hogy magához térítse a harcsát. Sajnos nem járt sikerrel, végül inkább pontosan lemérték. A szerencsés horgásszal Csikós Zoltánnal, Domokos István beszélgetett….

Hallgassa meg!

Bicikliút 
Dömpingre számítanak a Tisza-tónál, sok helyen kinyitottak a kerékpárkölcsönzők. Mivel egyre többen kerékpároznak a Tisza-tó körül, ezért nem csak a kínálat nagy: szervizelési lehetőséget is biztosítanak. Sokan felkeresik Magyarország leglátványosabb kerékpáros-fejlesztését, a tavaly átadott Tiszafüred és Poroszló közötti bicikli utat, amellyel már biztonságosan körbe lehet tekerni a tavat. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Bozsik bordói lé
Hogyan készítsünk bordói levet házilag? Kedves Hallgatónk kérdésére ad választ Zsigó György.

Hallgassa meg!

Fokhagyma
A tavaly kora tavasszal kirobbanó koronavírus járvány egyik következménye az lett, hogy Kína befagyasztotta Európába irányuló fokhagyma exportját. A termékből hiány azonban nem alakulhatott ki, mert azonnal elfoglalta a kínai helyét a spanyol ,de talán egy kis előnyhöz jutottak a magyar termesztők is. Az idei fokhagyma már a földekben van, szükség is van rá,mert aki csak teheti a makói magyar fokhagymával főz. Nagy Margit összeállítása

Hallgassa meg!

Fagyás
A márciusi fagyok miatt a kajszibarackról már korábban le kellett mondania a termelőknek, azonban az április első napjaiban érkezett hidegbetörés miatt óriási károkat szenvedtek el az alma, a meggy a szilva és körteültetvények is. Bár a termelők bizakodóak, az szinte biztosra vehető, hogy drágábbak lesznek a hazai gyümölcsök idén. A részletek GE öáll.

Hallgassa meg!

Átvészelik a fagyokat Erdélyben
Nem okozott bosszúságot az áprilisi talajmenti fagy a hegyvidéki székelyföldieknek, mivel nem ritka ez errefelé. A veteményeket fátyolfóliával védik a gazdák madaraktól és a fagytól; de sok helyen még nem is vetettek el semmit, mondván, ilyen hidegben úgysem kel ki. A gyümölcsfák most kezdnek „elindulni”, így a Hargita hegy aljában kevésbé tett kárt bennük a hideg időjárás. A máréfalvi Gábor Teréz helyi termelők hálózatának tagja, terményeit közösségi médiában is értékesíti. Az ő kertjében járt Geréb Krisztina.

Hallgassa meg!

Fagyás méhész 
A hideg időjárás okoz fejtörést a zselici méhészeknek. Hiába kezdett ugyanis virágozni a repce, 10 Celsiusok alatt a méhek nem repülhetnek. A termelők abban bíznak: a következő napokban visszatér a tavasz. Báthory Gyöngyvér összeállítása. (Mészáros János, elnök, Zselici Méhészeti Egyesület)

Hallgassa meg!

Debreceni Állatkert 
A szenegáli makik szeretik a hasukat és legszívesebben szunyókálnak ebéd után. Válságban célszerű előre menekülni. Ezt a közgazdasági tanítást vette át a Debreceni Állatkert és a pandémia alatt folyamatosan bővítik gyűjteményüket. Minden héten újabb fajokkal és fajtákkal gyarapszik a Nagyerdei állomány. A Debreceni Állatkert 63 éves történetének legfontosabb eseménye is ezekben a napokban történt: a veszélyeztetett besorolású vörös panda fajmegőrzési programjának részeként, egy debreceni vörös panda nőstény eredeti élőhelyére Indiába került.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 16., péntek, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter
Műsorvezető: Gergácz Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább