Kalendárium: 135 éve ezen a napon született Tóth Árpád költő, műfordító

Az április 14-i adás tartalmából.
 

135 éve ezen a napon született Tóth Árpád költő, műfordító, a Nyugat irodalmi folyóirat első nagy nemzedékének tagja. 1913-ban jelent meg első kötete, a Hajnali szerenád. Korai költészetének alaphangja a melankólia, a fájdalom és magány érzete volt, erősen hatott rá Schopenhauer filozófiája. Tóth Árpád első korszakának a pesszimizmus kizárólag személyes indíttatású volt, utolsó éveinek pesszimizmusa általánosabb jellegű: egyszerre táplálkozott a történelmi csalódásból és a reménytelen betegségből.

A jubileumát ünneplő Pécsi Balett produkcióját a 115 éve született Victor Vasarely művei inspirálták. A megalapításának 60. évfordulójára készülő társulat számára – pécsi alkotóműhelyként – fontos, hogy Vasarely szülővárosa megjelenjen az ünnepi előadásban, így a produkció vizualitását ihlető művek elsősorban a pécsi Vasarely Múzeum gyűjteményében található alkotások közül kerültek ki.
A képzőművészetre reflektáló táncetűdöket a társulat meghatározó alkotója, a Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas koreográfus, Vincze Balázs álmodta színpadra. A díszlet- és jelmezterveket két fiatal, progresszív, a színházi életben elismert alkotó, a jelmeztervező Nagy Fruzsina és a díszlettervező Cziegler Balázs készíti, a darab zenei világát Riederauer Richárd teremti meg. A bemutató a Bartók Tavasz keretében a Pécsi Balettal közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

Cziffra György művészetéhez hozzátartoznak az éjszakai bárok zongorái mellett eltöltött évek, hiszen a megélhetésért mindent el kellett vállalnia. Ebből is kiindulva a Cziffra György-emlékév kiemelt célja, hogy programjaival a műfajok és a művészeti ágak között hidat képezzen, hiszen a névadó víziója is ez volt: „eljön még az a nap, amikor a különböző művészetek képviselői (…) kézen fogják majd egymást…”. Mindezt illusztrálva lép fel ma este 19 órától Tompos Kátya és Balázs János Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A kialakult járványügyi helyzet miatt a Győri nemzeti Színház új igazgatója – Bakos- Kiss Gábor- az elmúlt napokban tudott először személyesen találkozni a társulat tagjaival. A direktor közös megbeszélés és tervezés mellett egyenként is elbeszélgetett a színészeivel, hogy a lehető leghatékonyabban tudják kezdeni az új évadot.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – április 14., szerda, 15:32

Szerkesztő: Zsoldos László
Műsorvezető: Babucs Kriszta

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább