Határok nélkül: Egy ősi magyar család mauzóleumának megmentése

Az április 14-i adás tartalmából.

Az ősi nemesi magyar család mauzóleuma a magyar kormány hathatós segítségének köszönhetően is menekülhet meg a teljes pusztulástól.
Nagyrákó a Turócszentmártoni járásának apró községe. Egykor a Beniczky és a Rakovszky családok voltak a község urai. A Rakovszky család több jelentős személyiséget adott a történelemnek, köztük költőt, történetírót, alispánt, királyi kamarai tanácsost. Az ő kriptájukról van szó. Rakovszky István korának egyik legműveltebb, sokoldalú egyénisége, a magyar parlament tagja volt. Szorgalmazta a társadalom valamennyi tagjának a tanuláshoz való hozzáférést, a természetvédelmet, a művészetek támogatását. Turóchoz és ősei szülőföldjéhez olyannyira ragaszkodott, hogy meghagyta, családtagjaival együtt itt legyen a végső nyughelyük. A kripta építészeti szempontból is különleges, neogótikus stílusban épült, amely Turócra nem jellemző, ezért is volt nehéz a rekonstruálásába belekezdeni, amit egyébként az önkormányzat kezdeményezett.

Összeállításunkban megszólal a település polgármestere, a felújítást végző építész, valamint a Bajorországban élő unoka. A 80 éves úr elmondta, hogy dédapja unokatestvéréről, Ivánról mintázta meg Jókai Baradlay Richárdot, aki 1848-ban hazaszökött Bécsből huszárjaival.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Határok nélkül – Kossuth – április 14., szerda, 18:01

Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/04/Nagyrákó-683x1024.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább