Vers napról napra - 15. hét

Az április 12. és 18. közötti adások tartalmából.
 

Április 12., hétfő:
Márai Sándor
„Egy napon felébredsz, s szemed dörzsölöd: már nem tudod, miért ébredtél? Amit a nap mutat, pontosan ismered: a tavaszt vagy a telet, az élet díszleteit, az időjárást, az élet napirendjét. Nem történhet többé semmi meglepő: még a váratlan, a szokatlan, a borzalmas sem lep meg, mert minden esélyt ismersz, mindenre számítottál, semmit nem vársz többé, sem rosszat, sem jót… s ez az öregség.” – Márai Sándor.
-Verseskönyv
Márai Sádor Verseskönyvének részletét Kozák András mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Április 13., kedd:
József Attila
„Minden játékká alakult Majorban. A színház is. A politika is. A homo ludens keresztezése ő a homo politicusszal.” – Molnár Gál Péter. 30 éve halt meg Major Tamás.
– A Dunánál
József Attila versét Major Tamás mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Április 14., szerda:
Somlyó György
„Somlyó György lapvetően gondolati lírikus, aki az okok mögött fáradhatatlanul keresi az okozókat, a látvány mögött a lényeget. „ – Nagy Péter.
– Csak a béke
Somlyó György versét Szersén Gyula mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Április 15., csütörtök:
Illyés Gyula
„A hazám a házam tája, amely pillantásommal, ahogy növekszem, egyre bővül, széles gyűrűkben egyre távolabbi területekre terjed, mint a hullám a vízbe dobott kavics körül; világokat hódíthat, elérheti a csillagokat – amikor a régi ház már örökre elmerült.” – Illyés Gyula.
– Hazatérés
– Énekelj költő
Illyés Gyula verseit Szersén Gyula mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Április 16., péntek:
Törőcsik Mari emlékére
Meghalt ma hajnalban Törőcsik Mari. A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznőt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját hallják és a költőt Pilinszky Jánost, akihez Törőcsik Marit mély barátság, testvéri szeretet kötötte.
– Csokonai : A reményhez
– Pilinszky János: Elég
Archív felvételről Törőcsik Marit és Pilinszky Jánost hallották. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Április 17., szombat:
Röhrig Géza
„A sors barát. Figyelni kell rá. A végzet az ellenség.” – Rőhrig Géza.
– De profundis
Rőhrig Géza himnuszának részletét Zoltán Gábor mondta el. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Hallgassa meg!

Április 18., vasárnap:
Gergely Ágnes
„Én a múltnak – lehet, hogy ez romantikus szemlélet – sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítok a sors alakítása szempontjából, mint amekkorát általában szoktak. Nem tudok semmit lezárni. Minden tovább hömpölyög rajtam keresztül” – Gergely Ágnes.
-A Prédikátor álma
-Egy régi kínai versre
-Sebezhetetlen csillag
Gergely Ágnes mondta el verseit. A műsort Bognár Monika, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth –  április 12-18. között, 20:27

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább