Hajnal-táj: Zalaegerszegi sajtófotó kiállítás

Az április 11-i adás tartalmából.
 

A pandémia nem szabott gátat az idei zalaegerszegi sajtófotó kiállításnak. Nemcsak a képek elevenítik meg az elmúlt egy évünket, hanem a helyszín is szimbolikus lett. A Hevesi Sándor Színház helyett most a belváros kirakataiban láthatók a helyi fotósok munkái. Közélet, természetfotók, és sok helyi sajátosság köszön vissza a kirakatok üvegén keresztül. Varga Tünde a sajtófotó kiállítás ötletgazdájával, Seress Péter helyi fotóssal beszélgetett.

Hazánk két geoparkját, a nógrádit és a Balaton-felvidékit, illetve a geoperk címre pályázó Bükk-aljait mutatja be a Magyar Természettudományi Társulat legújabb kötete, amely hazánk kitüntetett földtani értékeire hívja fel a figyelmet. Tarnóczi László összeállításában elsőként az Európai Természetvédelmi Központ tiszteletbeli alelnökét, a kötet szerkesztőjét, Dr. Tardy János címzetes egyetemi tanárt hallják.

A Rotary mozgalom világméretű szervezet, több mint 1 millió taggal, köztük sok fiatal is. Szegeden 3 klubja van a mozgalomnak. Ezek közül Farkas Ákos, a Rotary Klub Szeged-Dóm elnöke beszélt munkájukról, melynek egyik jellemzője, hogy a határon túli beteg gyerekek szív műtétéit, a szegedi Gyermekklinikán, adományok segítségével elvégzik.

Több mint ezer hektáron gyérítették a szúnyogokat a Balatonnál. A légi biológiai irtással a korán kirajzó csípős szúnyogokat ritkították a tó körül. A szakemberek hatékony munkáját egy térkép is segíti, amelyen a legfertőzöttebb területeket jelölték meg.

Amerika trópusi vidékein őshonos a maracuja. Brazília őserdeiben nem ritkák a 80 métert meghaladó példányai sem. Sokfelé termesztik; Dél-Amerika, Ausztrália, Ceylon, Hawaii, Dél- és Közép-Afrika, Új-Zéland, Új-Guinea, Fidzsi-szigetek. India, Indonézia évente nagy mennyiségeket indít a világ legkülönbözőbb vidékeire.

Jó fagytűrő és kiváló immunerősítő. Egyre többen fognak bele a termesztésébe. Nagy Ervinné bio homoktövis termesztő beszél.

Nagy az izgalom ilyen tájt a gyümölcstermesztők körében, hiszen a kora tavaszi fagyok károkozása az egész évi termést és majd a bevételt meghatározzák. Bori Vilmos almatermesztővel Nagyvarsány határában beszélgettem, miután megnézte a rügyeket. Még nincs gond, de a gazdáknak felkészülteknek kell lenni, ha eredményesen akarnak gazdálkodni. Zsoldos Barnabás interjúja.

Az elmúlt húsz év legnagyobb takarmányár emelkedése tapasztalható világszerte. Milyen következményei lesznek ennek az állati takarmányárak – napraforgó, kukorica, szója – piacán?

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 11., vasárnap, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább