Határok nélkül: A kolozsvári 38. honvéd gyalogoshadosztály galíciai megpróbáltatásai

Az április 10-i adás tartalmából.
 

Naplóbejegyzések és fényképek tanúskodnak a kolozsvári 38. honvéd gyalogoshadosztály galíciai megpróbáltatásairól a Határok nélkül szombati adásában.

„Hogyha látnák a háborút kirobbantó hatalmasságok, azt a sok szenvedést, amin népek milliói mennek át, tudom biztosan: elmenne a kedvük a háborútól” – áll Tulics Kálmán Élmények és epizódok az 1914–1918-ig tartott világháborúból című naplójában. A kolozsvári csendőr őrmester a magyar királyi 38. honvéd gyaloghadosztály tábori bíróságának jegyzőkönyvvezetőjeként járta végig Galíciát. Fényképekkel gazdagon dokumentált naplója egy kolozsvári levéltár mélyéről került elő. A frissen megjelent kötetről Benkő Levente történészt kérdezte Szilágyi Szabolcs.
Petki István 1640-ben épített marosszentgyörgyi reneszánsz udvarházának helyén – amelyről Orbán Balázs is megemlékezett – gyönyörű, késő reneszánsz kastélyt építtetett 1870-ben Máriaffy Albert és felesége Bethlen Lujza. Erdély egyik legszebb épülete és a környező díszpark az államosítás után egy mezőgazdasági vállalat székhelye lett. A rendszerváltást követően azonban a kastély állaga teljesen leromlott, teljes körű felújítása három éve kezdődött el, és lassan a befejezéshez közeledik. A műemlék épületben közösségi, kulturális és turisztikai központot hoznak létre, a kastélyudvart pedig rendezvény-parkká alakítják – mondta el Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere Erdei Edit-Zsuzsannának.
A világon szinte egyedülálló szellemi-kulturális örökséget hagytak az utókorra a „Selmeci diákhagyományok”. Eredetük az 1735-ben alapított Bányászati Tanintézet, később Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz kötődik. Selmecbányán tanult, majd tanított a nyolcvan éve elhunyt tudós Finkey József is, az érc- és szén előkészítéstan neves tanára, róla mesélt Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke Palcsó Zsóka mikrofonja előtt.
A legszebb könyvek közé választották a Horvátországban kiadott Ars et Virtus – Magyarország és Horvátország – „800 év közös kulturális öröksége” című nagykiállítás katalógusát. Az év legjobbjának nyilvánított horvátországi kiállítás érdekességeibe Dezső János, a zágrábi Magyar Kulturális Intézet igazgatója avatta be Benkei Ildikót.
Selyembe és brokátba öltöztek, drágakővel kirakott fegyverekkel vadásztak, ötvös-remekművekből szippantották a tubákot az erdélyi magyar nemesek. Időutazásra invitál a Haberstumpf-villa Székelyudvarhelyen. A város által megvásárolt egykori családi nyári lak falai között, a felújítást követően, a Haáz Rezső Múzeum kapott helyet. A kulturális intézmény ezúttal a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum vándortárlatát kínálja azoknak, akik szeretik a fényűzést. A pénteki megnyitón részt vett Geréb Krisztina is.

IDE KATTINTVA a teljes adást visszahallgathatja!

Határok nélkül – Kossuth – április 10., szombat, 18:01

Szerkesztő: Benkei Ildikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Az első világháború hőseiről megemlékező bélyegsorozatot mutattak be Terror Háza Múzeumban 2018. október 25-én. MTI fotó: Illyés Tibor

Videó ajánló

Olvasson tovább