Hajnal-táj: Magyar aranyérem született a Franciaországi Chardonnay világbajnokságon

Az április 10-i adás tartalmából.
 

Vásárosnamény a folyó városa az ország keleti régiójában, hiszen itt találkozik a Tisza, a Szamos, a Túr és a Kraszna. A Magyar Kajak-kenu Szövetséggel együtt igyekszik a város olyan programokat kidolgozni, amelyek nyáron vonzóvá teszik a tájat a gyalogos, a vízen és kerékpáron túrázók számára egyaránt.

Értékteremtés, foglalkoztatás és újrahasznosítás. Mindezek egyenként is fontosak egy település életében, de a sámsonházai közmunkaprogram mindegyik szempontot egyszerre tudják érvényesíteni – igaz, ezen a Nógrád megyei településen is sokféle nehézséggel néznek szembe.

Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan hogy évente hány embert harap meg kutya Magyarországon. Sajtóhír általában akkor van, ha végzetes kutya támadás történik. Nemrégiben egy Borsod megyei kisfaluban vakvezető kutyára támadt egy az udvarról kirohanó kutya. Szerencsére nagyobb baj nem történt. De történhetett volna.

A tavasz beköszönte a kétéltűek számára hívó szót jelent. A felmelegedés hatására téli nyugalmukból lassan felpezsdülnek a békák, és tömegesen indulnak el szaporodóhelyeik az állóvizek, lassabb vízfolyások, és pocsolyák felé. Így van a Mátrában, Sástón, ahol a Bükki Nemzeti Park egyik legnagyobb békaterelőjét építették ki.

A torma. Fazekas László kertész. Csizmadia Gáborné Emőke és csizmadia Gábor hobbikertészek. A torma, évelő, lágyszárú növény. A káposztafélék családjába tartozik. Ugyanakkor előfordul az is, hogy olyannyira elszaporodik a kertben, hogy az már terhes. Hogyan lehet kiirtani a tormát? Milyen mélyre kellene ásni? Hol van a torma gyökér vége?

Megalakult a gyepgazdálkodási munkacsoport a Nemzeti Agrárkamarán belül. Célja, hogy újra felértékelődjön az állattenyésztés, amelynek fontos a szerepe a legelő fenntartásában.

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában szeptembertől, több év kihagyás után, újra indul szőlész-borász szak magyar nyelven. Érdekessége, hogy a gyerekek az elméleti oktatás mellett részt vehetnek az egyik legnagyobb és legismertebb palicsi borászat munkájában, és végig kísérhetik a szőlőtermesztés és a borelőállítás folyamatát. Ha ügyesek, akár állást is kaphatnak.

Magyar aranyérem született a Franciaországi Chardonnay világbajnokságon. Thummerer Vilmos 2019-es évjáratú Egri Chardonnay-ja 36 ország 604 bora között szerzett aranyérmet egyedüli aranyérmet. A Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny a világ legjobb Chardonnay-it ismeri el. Itt találkozik a világ borászainak színe-java, hogy összemérjék boraikat. Ebben a rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként a Thummerer Pincészet Chardonnay-ja.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – április 10., szombat, 5:00

Szerkesztő-műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább